Българо-турските отношения – добри практики, възможности и перспективи

От 26 до 29 март 2019 г. по повод тържественото отбелязване на Дните на Тракия, Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) организира редица инициативи, съвместно с общините Елхово, Болярово и Малко Търново, посветени на проблемите на трансграничното сътрудничество.

На 27 март 2019 г. преподаватели, студенти и членове на университетската администрация посетиха ентографско-археологическия музей в гр. Елхово и Църквата „Св. Вмч. Димитрии Солунски“. Те взеха участие в откриването на изложба на тема: „Елхово – град с хилядолетна история и вековни традиции“.

На 28 март 2019 г. в гр. Болярово, в голямата зала на Народно читалище „Възраждане“, се проведе кръгла маса на тема „Трансгранично сътрудничество между Р България и Р Турция: добри практики, възможности и перспективи”. В мероприятието взеха участие кметовете на Болярово – г-н Христо Христов, на гр. Елхово – г-н Петър Киров и на гр. Малко Търново – г-н Илиян Янчев, които изложиха пред участниците своите идеи за развитие на пограничния регион. Специални гости на кръглата маса бяха комисар Деян Моллов – директор на Регионална дирекция „Гранична полиция“, със седалище в гр. Елхово и г-н Васил Вълчев – Генерален консул на Р България в гр. Одрин, Р Турция.

Официални приветствия бяха получени от кметовете на гр. Одрин – г-н Реджеб Гюркан, на гр. Къркларели – г-н Мехмед Кесимоглу и от д-р инж. Ведат Мутлу от Университета „Румели“ в гр. Истанбул.

Същият ден, следобяд представителите на УниБИТ посетиха гр. Одрин, където съвместно с турски колеги проведоха научна дискусия по темата за перпективите на развитието на пограничните райони от двете страни на българо-турската граница, като засегнаха и въпросите за тракийското културно наследство. Контактите между българските и турските университетски преподаватели и учени продължиха със съвместно посещение на двете български православни църки, на джамията „Селимие“ и други културни забележителности на гр. Одрин, свързани с българската история.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура