Българските превозвачи готвят протест в Страсбург, ако пакетът "Мобилност" влезе в дневния ред на ЕП

Снимка: Архив

Българските превозвачи, заедно с колегите си от Румъния, Латвия, Литва, Полша и Унгария плануват протест в Страсбург, Франция на 27 март, ако на 25 март в дневния ред на Европейския парламент бъдат включени точките по пакет „Мобилност”. Това каза Ангел Траков, председател на Съюза на международните превозвачи, цитиран от БГНЕС.

По думите на Траков, протестът ще премине, както вече провелия се в Брюксел – възможно е камиони да блокират улиците на Страсбург. Той допълни, че има и други идеи, а хората са готови на крайни мерки

„Хората са безкрайно притеснени и изнервени от ситуацията, тъй като за пореден път ставаме свидетели на една икономическа война, която се води срещу България, но с политически средства. Това, което като бранш можем да направим в тази война, е да протестираме с всички законови средства, за да можем да повлияем на това политическо решение и да останем като бизне”, заяви Траков.

Председателят на Съюза на международните превозвачи допълни, че вече има нает самолет, който ще закара 100-150 протестиращи до Страсбург на 27 март и ще ги върне същия ден обратно.

Ангел Траков призова всички политически партии и лидери, които могат да повлияят на решението, да го направят.

Най-притеснителните точки за превозвачите от България, а и другите страни от Източна Европа, е изискването автомобилите и шофьорите да се прибират на 20 дни в страната си, а фирмите да плащат европейски ставки.

Коментари

Задължително поле