Сани Жекова слиза от сноуборда

Лека кола пламна на Четвърти километър в София Пожарът стана в час пик, което причини огромно задръстване

С 200 хил. се увеличават хоспитализациите годишно 3% от парите за здраве са за превенция, 80% - за лечение

Калоян Паргов: Фандъкова да използва влиянието си, за да спре отпадането на „кафявата“ добавка. Това застрашава съществуването на Топлофикация София

Министър Ангелкова и представители на 12 руски региона участваха в кръгла маса за туризма в Търново

Министърът на културата Боил Банов в Истанбул: Литературата е ключ към добрите ни отношения с Турция

Григор издържа сет срещу Надал

Патриарх Неофит: С пожара в „Нотр Дам“ бе нанесен огромен удар върху световното културно наследство

Договор за побратимяване сключиха Велико Търново и Нахчъван Той е за взаимно сътрудничество в областта на образованието, културата, туризма и икономиката

Прокуратурата в Кърджали спешно събира данни за имущественото състояние на Лютви Местан

Откриха нов музей на Шуменската крепост

Двама от задържаните телефонни измамници в Румъния били обявени за издирване Ало мошениците имали влезли в сила присъди

Джейсън Момоа от „Игра на тронове“ се обръсна за първи път след 7 години Вижте уникална инфографика от 8-ия сезон на сериала

Президентът Радев изрази съболезнования на германския си колега заради автобусната катастрофа на Мадейра

В Италия: Роналдо няма да изпълни договора си с „Ювентус“

Български кучета са полицаи в САЩ Развъдникът на Георги Симеонов създава животни, които откриват бомби

В немските овчарки „Гергова стража“ има вълча кръв

След края на Втората световна война немското овчарско куче (НОК) започва да страда от различни болести, най-често от дисплазия на тазобедрената става, което влошава работните му способности. По тази причина в Чехлословакия създават програма, с която да опреснят кръвта на най-добрите работни кучета с такава от вълк.

Ученият Каръл Хартъл експериментира с кръстоската, създавайки нова порода – чехословашки вълчак, целейки кучетата максимално да приличат на вълци. Докато неговият колега Иржи Новотни е на мнение, че това не е необходимо и се насочва към модифициране на НОК и по-конкретно в разрешаване на проблемите със здравето, наблягайки на интелекта и работните качества. Той оглавява програма на световно известния развъдник за немски “Погранични Стражи” (Z Pohranichni Straze). Новотни прави над 3000 кучила с изключително силни, здрави, мощни, интелигентни и работоспособни кучета.

Като дете Георги притежавал лудогорско гонче, но винаги е искал немска овчарка, каквато получава на 11-ия си рожден ден. Години по-късно проучва развъдниците и пътува до Чехия, за да си вземе истински НОК. Връща се с две кучета – Бонт (Bont Jipo-Me) и Дара (Dara od Roubenky), след като се запознава лично с Иржи Новонти. Не след дълго вижда на видео и женската Карин (Karin od Roubenky), много я харесва и решава отново да отиде до Чехия, за да вземе и нея. Така след време Георги става собственик на още 4 кучета (деца на Бонт и майка от Унгария) – Ханк, Хектор, Хиро и Гита.

Интересуваме се дали този екперимент от 60-те години е полезен за кучетата, а Георги споделя, че тази кръстоска носи много позитиви като отлично здраве и дълголетие, но и негативи, тъй като вълкът е интелигентно диво животно, което има смъртен страх от човека, бивайки избиван от хората в продължение на хиляди години.

“Затова всички опити до този момент са се проваляли с гръм и трясък. Единствените, които са успели досега, са създателят на породата немска овчарка Макс фон Щефаниц и Иржи Новотни.

Според направените генетични изследвания вълчата кръв в чехословашките работни линии НОК е между 0,6% и 29%. Тя не е разпространена хомогенно и при някои екземпляри е повече, а при други изобщо липсва. Това, което ги обединява, е смелостта, бойният дух, силата, интелигентността и способността да вземат самостоятелни решения, отличното здраве и дълголетие, разказва Георги.

Сега в Пожарево има 5 възрастни работни кучета (Ханк, Карин, Арон, Арабел и Азара), две кучета мъжко и женско – алфа двойката (Ханк и Карин) и техни три деца от миналогодишното кучило. Вълчата нотка се изявява, когато посрещат Георги: “Щом чуят колата и започват да вият, така ме поздравяват. Щом сляза, млъкват веднага. Ако ме няма при тях, също ме викат с вой”.

Намирането на стопани е трудно, търсени са основно зад граница (САЩ, Канада и Русия). “Тази година засега съм продал две малки. Продавам ги на 3 месеца и половина, с четири ваксини, чип, обезпаразитени за външни и вътрешни паразити с бравекто за 4 месеца напред. Горе-долу на 3 месеца и половина са 22-29 кг”, разказва Георги, който е машинен инженер, а развъдникът му е само хоби.

“Тяхното бъдеще не е да са домашни любимци, а работни кучета за армията и полицията”, сигурен е стопанинът им. Различават се от другите немски овчарки по силата, интелекта, мускулите, високите и здрави задници, голяма глава и по-малки уши. По-бързо учат и освен от разходки имат нужда и от интелектуални занимания. Социални са и подлежат на контрол.

Георги се занимава постоянно с тях. Ежедневно ги разхожда – между 5-10 км, освен това тренира способностите им – следа, послушание, защита, откриване на предмети.

“Това са изключително енергични кучета. Трябва да се канализира енергията им в правилната посока. В противен случай са много разрушителни. Това не е куче, което просто ще си стои вкъщи и ще бездейства. То ще си намери занимание, ако не му намерите вие. И това определено няма да ви хареса, беладжии са”, предупреждава Георги.

Той е твърд противник на насилието над кучета и домашни животни. “Това е сериозен проблем. У нас дори в полицията кучето е помощно средство, а не е редно. В САЩ например то е действащ полицай. За нараняване на полицейско куче там съдят като за посегателство и нараняване на униформен и присъдите са много тежки”, обяснява Георги Симеонов.

Той не дели кучетата си и ги обича всичките: “Те са ми като деца, прекрасни са”.

 

Граничар теглил кредит, за да си купи от развъдника

08-kareЗа най-голям успех Георги Симеонов смята кучетo от неговия развъдник, което работи в българската гранична полиция. „Полицай тегли кредит и си го купи от мен с лични средства, помогнах му с обучението. Всички помним Сарафово, нали? Ако имаше тогава едно или няколко такива кучета на смяна, тази трагедията нямаше да се случи. Да не говорим, че наличието на такова куче действа превантивно срещу престъпниците”, ядосва се Георги.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Преди 09.09.44г. в Берковица са кръстосали НОК с див вълк и се е получила породата Берковска овчарка, която беше доста разпостранена по границите ни полицията и вътрешни войски, но непризната от международната кинеложка федерация.Превъзходни кучета!Описанието на георгиевите кучета е все едно снимка на нашите.Имал съм такова!Перфектно!Всички знаеха моят Левски и му се възхищаваха и ми завиждаха за него!

  2. Супер е, че сте обичали вашият Левски толкова. Няма как човек да не го докосне такава история.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.