Български песни звучаха под Акропола на първия български събор

Над 13000 българи се събраха в подножието на Акропола в гръцката столица вчера, н а именно първият български събор „Ден за Прошки на Орото”.

„Прости ми” и „простих” отекваха в сърцето на Атина. Атинският площат „Кодзя” се оказа тесен да побере хилядите българи, гърци и туристи, които пяха и танцуваха с трибагреника в ръце. Фолклорното събитие се организира за първи път от гръцко-българско сдружение за култура „Нашенци” с медийното партньорство на в. „Български новини”.

Сурвакарска група „Бела вода” от град Перник прогони злите духове под Акропола и поднесе незабравими емоции на присъстващите.

Събитието бе открито от посланика на РБ в Гърция г-н Валентин Порязов, а специален поздрав поднесе българката Костадинка Кунева, евродепутат от СИРИЗА. Българският евродепутат Андрей Новаков също поздрави задочно българите и помогна за осъществяване на събитието.

Деца от единствената българска детска градина в гръцката столица зарадваха с изпълнения публиката, а самодейните български танцови състави „Върти оро” и „Детелини” танцуваха под ритъма на песните на народния изпълнител Илия Луков.

Българите в Гърция изпратиха зов за обединение към всички свои сънародници по света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България