Български учен от Станфорд: Най-лошото с COVID-19 предстои, при него няма сигурен доживотен имунитет

Опасността от коронавируса по никакъв начин не е отминала, много епидемии от миналото са протичали на няколко вълни, но не е гаранция, че и тази ще протече по такъв начин. Може да има просто една голяма вълна, която после никога да не спре, докато не мине през цялата популация. Това заяви д-р Георги Маринов от Департамента по генетика на престижния Университет Станфорд в Калифорния по Канал 3.

"Тъй като в момента много малка част от популацията е прекарала заболяването, не бива да се очаква то да премине само по себе си – няма как да стане това, освен ако не стане някакво чудо. Така че най-лошото тепърва предстои“, отбеляза д-р Маринов.

Той посочи, че в страна като Италия „имаме 10-15% заразени, но имаме още 85%, които не са прекарали заболяването.“ „Освен това по никакъв начин не могат да се правят сигурни изводи, че след като някой прекара заболяването, след това ще има имунитет доживот. При коронавирусите това не е така, това е изследвано.

Ако човек прекара нещо тежко като COVID-19, той или умира, или създава ефективен имунитет срещу него, вероятно по-дълготраен имунитет, отколкото срещу сезонните вируси, които причиняват настинки и които човек хваща отново и отново, даде пример той.

По думите му „перспективата е на всеки 2-3 години вирусът да минава през цялата популация, което е много страшна перспектива. Представете си заболяване, което ви заразява веднъж на всеки 2-3 години, и имате 2-3% шанс да умрете от него. Това е много неприятен свят, в който се очертава да живеем“, отбеляза д-р Маринов.

Той отбеляза, че вирусът е хванал учените неподготвени. "За съжаление се оказа, че изследванията за коронавируса е от тези области, в които е трябвало да бъде инвестирано много повече, отколкото се е инвестирало. И ни хвана неподготвени", отчете д-р Георги Маринов.

"В Китай очевидно е имало сериозни изследвания по темата, но би било много хубаво, ако имаше мащабни такива изследвания в тази област в световен мащаб. За тези неща няма финансиране преди да има проблем", констатира ученият.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България