Българското посолство в Бразилия е получило писмо със заплахи за нападения и убийства

Бразилия

Българското посолство в Бразилия е получило заплашително писмо, в което се призовава с остър тон чужденците да напуснат страната, защото ще бъдат обект на нападения и убийства. Това обяви пред "Дарик" посланикът ни Валери Йотов и добави, че мерките за сигурност в дипломатическото представителство са засилени.

По думите му подобни писма са изпратени до всички чужди посолства. В същото време Министерството на външните работи препоръча на българските граждани да не предприемат пътувания в Бразилия заради силно влошената криминогенна обстановка.

Заплаха в българската дипломатическа мисия в Бразилия се получава за първи път, обясни посланикът ни Валери Йотов.

„Нашето посолство получи преди седмица заплашително писмо, в което с много остър тон към всички посолства в Бразилия се отправяше заплаха, че всички чужденци ще бъдат обект на нападения, убийства и т.н. Много ни притесни това нещо, изпратихме го към Министерство на външните работи на Бразилия, изпратено е и в София. Предприемаме мерки за затягане на сигурността и опазване на живота и здравето на нашите служители в посолството и на всички българи, които са в Бразилия“.

В резултат на икономическата криза и повишената безработица в големите щати на Бразилия социалното недоволство расте и има размирици, обясни посланик Йотов. В щата Еспирито Санто и неговата столица Виктория до безредици се е стигнало след стачка на полицаите.

„Това, което се случи заради бездействието на полицията, е изключително неприятно. За шест дни имаше повече от 80 убийства, моргите са препълнени във Виктория. Хората не смеят да излязат, всичко е затворено – болници, училища, нищо не работи.

Тревожна е и ситуацията с туристите по време на традиционния карнавал в Рио де Жанейро. Хората трябва да бъдат бдителни, особено в тъмните часове на денонощието. В последно време има голям проблем с обществената сигурност и ние сме длъжни да предупредим нашите граждани. Тук нападенията са винаги въоръжени – или с хладно оръжие, или с огнестрелно. Дори тийнейджъри вадят огнестрелни оръжия, бе изобщо да се притесняват“, обясни Валери Йотов.

Посланик Валери Йотов препоръча в този момент да не се пътува до Бразилия. При невъзможност пътуването да се отмени, българските граждани трябва бъдат изключително внимателни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България