Българчетата са на пето място по затлъстяване в Европа

Пето място по затлъстяване в Европа държат децата у нас. Една трета от българите под 18 години са с наднормено тегло. Това показват данните на Световната здравна организация, информира БНТ.

Към 2025 над 250 000 деца ще са с наднормено тегло. С тези данни Световната здравна организация напомня, че храненето на подрастващите трябва да бъде подпомогнато. Всяка година държавата отделя средства за безплатни закуски. Според някои директори обаче средствата са твърде малко, за да може безплатните закуски да бъдат и здравословни.

Парламентът харчи по 2,50 за всяка хризантема, която украсява кабинет или е е нужна за други "протоколни нужди". А за ученик до 4-ти клас, който има право да получи безплатна закуска отделените пари са няколко пъти по-малко.

"0.58лв е цената с ДДС, която се полага за тези закуски на ден на дете. Трудно може да се предложи нещо качествено. Два дни тестена закуска, кифла и баничка и единия ден беше млечен пудинг", коментира Милена Аначкова, директор на 8 СУ "Васил Левски" в София.

Всички наредби задължават директорите да предлагат разнообразна храна. Но дали е разнообразно всеки ден да се предлага тесто?

За онзи четвърт милион деца, които се очаква да бъдат с наднормено тегло след 6 години, Световната здравна организация има и по-лоша прогноза - 10 000 от тях ще са в преддиабетно или диабетно състояние.

Коментари

Задължително поле