Бялата джамия в Абу Даби спира дъха

Тя е най-скъпият мюсюлмански религиозен храм в света

Събира 40 000 молещи се

Ако искате да се почувствате като в приказка от “Хиляда и една нощ” или сте почитател на архитектурата, то непременно трябва да посетите Бялата джамия в Абу Даби. Въпреки че е мюсюлмански религиозен храм, шедьовърът от мрамор, стъкло и камък е посещаван всекидневно от хиляди туристи заради факта, че е превърнат в огромно произведение на изкуството. С часове можете да се разхождате по достъпните за туристи части от религиозния храм и да се наслаждавате на уникалните форми, симетрията и украсата на джамията. Най-лесният начин да стигнете до едно от съвременните чудеса на архитектурата е да си резервирате екскурзия до Обединените арабски емирства. При избора си ви съветваме да внимавате за това къде са разположени избраните от вас хотели, тъй като това е от ключово значение, предвид мащабите в изникналите от пустинята градини и архитектурни джунгли. Цената за ваканция в Абу Даби и Дубай започва от 1395 лева, показва справка в сайта на една от най-големите туристически агенции, които предлагат подобен пакет – “Бохемия”. Цената включва самолетен билет, осемдневна ваканция с нощувки в 4-звезден луксозен хотел на централно място в Дубай и 4-звезден хотел в Абу Даби, трансферите до летищата, панорамни обиколка на Дубай и на Абу Даби, пешеходна разходка с водач покрай най-известните забележителности на Дубай и включено посещение на прочутата в цял свят Бяла джамия в Абу Даби.

Безспорно Бялата джамия с официалното име “Шейх Зайед” е перлата на Абу Даби и е задължителна спирка за всички, които посещават емирството. Сградата е най-скъпият мюсюлмански религиозен храм в света и сред най-големите такива. Наистина впечатлява с размерите си. За да си ги представите по-ясно – джамията е два пъти по-голяма от катедралата “Свети Петър” във Ватикана. Може да побере наведнъж 40 000 богомолци. Освен това в нея можете да видите и най-големия килим в света, който е изработен от 1200 тъкачи и техните помощници и покрива площ от над 5600 квадратни метра. Това произведение на изкуството тежи 47 тона или колкото 6 големи слона. Само възлите в него са над 2200 милиарда.

В джамията можете да се насладите и на един от най-големите полилеи в света с диаметър от 10 метра и височина 15 метра, украсен с безбройни кристали Сваровски.

Ако винаги сте си мислили, че бялото е просто един цвят, то посещението в джамията ще ви опровергае. Защото сградата свети в различен нюанс на бялото във всеки различен час от светлата част на деня. През нощта пък е украсена в лилаво. Така че ако имате възможност останете по-дълго, за да се насладите на красотата й. Още повече, че самата обиколка на достъпните за туристите части от религиозния храм, отнема около 2-3 часа.

За да посетите джамията трябва да имате предвид, че има и строги изисквания за облеклото както на дамите, така и на господата. Жените задължително трябва да носят широки горни дрехи и дълги до земята широки панталони или поли. Ръцете и деколтетата им не бива да са на показ. А косите задължително трябва да са плътно покрити с шал или каквото друго прецените. На място можете да наемете и типично местно облекло, което освен че ще ви накара да се слеете с мястото, само по себе си ще представлява и допълнителен атракционен момент към снимките ви.

Мъжете от своя страна трябва да са обути с дълги панталони и ризи, като за тях е допустим късия ръкав, но не не и потници и къси шорти. При влизане в храма задължително се събуват и обувките. Те се оставят в открити шкафове при входовете на джамията. И е добре да запомните къде точно сте ги поверили за съхранение. Няма риск обувките ви да изчезнат, но има реален такъв да се лутате дълго преди да откриете къде точно сте ги оставили. При влизането в джамията задължително се минава и през проверка на скенер.

Вътре снимките са напълно разрешени и безплатни. Също както и входът към религиозното място. Самата джамия е много млада. Построена е само преди няколко години и е открита официално през 2007 г. Носи името на шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян. Той е основателят на Обединените арабски емирства и е погребан във величествената Бяла джамия.

Дизайнът на джамията е вдъхновен от тези в Казабланка, Мароко и Лахор, Пакистан. Интериорът е смесица от арабски, мавритански и монголски стил. Украсена е с 4 минарета и 57 купола. Освен близо 30 вида различни видове мрамор при изграждането на джамията са използвани злато, кристали, полускъпоценни камъни и керамика. Строена е в продължение на 11 години от над 3000 работници. Бялата джамия спира дъха и заради най-голямата в света мраморна мозайка, използвана за украсата й.

За приказния є облик спомагат и басейните, които заобикалят джамията и отразяват съвършенните й форми. През нощта те са осветявани от прожектори и допълнително допринасят за атмосферата на мястото.

 

Вижте Дубай от птичи поглед

Купете си предварително билет за най-високата сграда в света

Ако искате да видите от птичи поглед как пустинята е превърната в архитектурен рай, непременно си подарете билет за панорамната гледка от 124-я етаж от общо 160-те на най-високата сграда в света – небостъргачът “Бурж Халифа”.

Препоръчваме ви да си закупите пропуск предварително. Той се дава за точно време и час, като преживяването включва и изкачването до площадката със скоростен асансьор, който е най-бързият в света и се издига с 18 метра в секунда. И въпреки, че не стигате до самия връх на “Бурж Халифа” наблюдателната площадка, до която имате достъп, е с височина от 452 метра и е най-високата в света. Билетът дава право да се наслаждавате на панорамата неограничено време. Ако решите да оставите екстрата за последния момент можете да си вземете входен билет и на място, но тогава твърде вероятно ще ви се наложи да платите двойна цена.

Изкачването на небостъргача е атракция не само заради гледката, но и заради редицата световни рекорди, които държи сградата. Към момента тя все още е най-високият небостъргач и най-високата конструкция на планетата с височина от 828 метра. В сградата се намират най-високата джамия, плувен басейн и нощен клуб.

 

Вдишайте аромата на 45 милиона цветя

Магическите градини са вписани в Книгата на Гинес

Ако сте запален фен на цветята в никакъв случай не пропускайте да посетите Магическите градини на Дубай. Както повечето места в емирството и тази градина държи световния рекорд с размера си. Ще ви впечатлят 72-та квадратни километра насаждения с над 45 милиона цветя, но и начина, по който са композирани, така че да радват окото. Неминуемо ще се запитате и дали наистина се намирате в пустинята. Цветята са засадени, така че образуват най-различни форми – сърца, звезди, кръгове, арки. Градините са вписани и в Книгата на рекордите на Гинес с най-дългата цветна стена.

Докато сте в Дубай можете да посетите и най-голямата зоологическа градина в Близкия изток – Ал Айн. Там можете да видите бели лъвове и тигри, леопарди, газели, горили, жирафи, носорози, хипопотами и други екзотични животни.

Не по-малка е екзотиката на сука (пазара). Там ще намерите всичко - от ръчно тъкани килими, през разноцветни шалове и най-различни изделия от злато и скъпоценни камъни. Независимо дали си купувате 50-грама от някоя подправка или масивно златно колие важни основното правило, че задължително трябва да се пазарите. Обикновено купувачите и продавачът се срещат някъде по средата на обявената първоначално цена.

Сред другите преживявания, които са любими на туристите е сафари в пустинята. Освен да се насладите на безкрайните пясъци и залеза над тях, можете да си вдигнете и адреналина, благодарение на майсторските водачи на джиповете. Вечерта задължително приключва с вкусно барбекю под звездното небе, под звуците на арабска музика и традиционни танци.

Ако искате да научите малко повече за живота в емирствата можете да посетите и двете малки емирства – Шарджа и Аджман.

 

Фонтаните танцуват на всеки половин час

Осветяват ги 25 цветни прожектора

Въпреки че танцът им продължава едва 5-6 минути, танцуващите фонтани на Дубай предлагат спектакъл, който ви кара да чакате всяко следващо представление. А те се повтарят на половин час в промеждутъка между 18 и 23 часа. Цветните струи се издигат на височина до 150 метра в езерото на небостъргача “Бурж Халифа”. Фонтаните са осветени от 45 цветни прожектора и над 6600 светлини. За да се насладите още по-отблизо на представлението можете да наемете и лодка, с която да се повозите в езерото по време на спектаклите. За разлика от водната разходка да наблюдавате танца на фонтаните е напълно безплатно. За фон на спектакъла им всеки път се използва различна музика – от местни арабски екзотични ритми до световни известни хитове като романтичните песни на Селин Дион и Уитни Хюстън.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм