"Бял дим" от кредиторите за гръцките пенсии, няма съкращения

Кредиторите приеха официално молбата от Атина на работна среща на Euro Working Group да не се пристъпва към съкращаване на пенсиите в страната.

Предложението на Комисията, че Гърция ще може да постигне бюджетната си цел за първичен излишък от 3,5% от БВП, дори без съкращаване на пенсиите, не срещна възражения от представителите на държавите-членки.Остава да бъде изяснено дали мярката ще бъде окончателно отменена или ще бъде замразена и приложена при необходимост.

Финансовите министри от еврозоната ще бъдат информирани по време на Еврогрупата в понеделник, 19 ноември, когато ще бъде дадена окончателната "зелена светлина". Предложението на Комисията в окончателната му форма ще бъде обявено на 21 ноември.

Припомняме, че според официални данни 31% от пенсионерите в страната получават под 500 евро, а 66,3% – под 1000 евро на месец. Към края на 2017 година 2,58 млн. гърци са регистрирани като пенсионери.

Гърция отдавна бе критикувана от своите кредитори за големите пенсии и възможностите за ранно пенсиониране, което натежава на публичните разходи. На няколко пъти през годините със спасителни програми Атина намали пенсиите, което предизвиква и обществено недоволство и чести протести срещу бедността.

Мярката касае и 4780 български граждани, които получават гръцки пенсии по данни на Националния осигурителен институт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа