ВАДА установи - допингът не помагал за медали

В Световната антидопингова агенция (ВАДА) смятат, че употребата на забранени вещества не помага на спортистите да печелят медали. Стига допингът да е предписан като лекарство, каквато практика имат доста състезатели от САЩ и Великобритания.

Това са спекулации, които бяха в употреба заради липсата на точни данни за влиянието на медицинските разрешения върху резултатите на спортистите – смята д-р Алан Вернец, медицински директор на агенцията. - Олимпийските игри са чудесен шанс да се направи такова сравнение и ясно показват, че няма значителна връзка между използването на вещества с лекарство предписание и разпределението на медалите.“

Т. нар. медицински изключения е практика, която позволява на отделни спортисти да използват вещества от забранителния списък с терапевтична цел. Явлението бе осветено от хакерската група „Фенси Беърс“, която разкри, че с допинг се „лекуват“ колоездачите Брадли Уигинс и Крис Фрум, тенисистите Рафаел Надал, Серина и Винъс Уилямс, гимнастичката Симон Байлс и др.

Коментари

Задължително поле