„Ваксинационен туризъм“ по Белградски

Сръбският президент Александър Вучич лично връчи в ръцете на македонския премиер Зоран Заев кашон с 4800 ваксини на „Пфайзер“.

Освен като геополитическо оръжие, ваксините вече се ползват и като пропагандно средство

Ако си сръбски турист в Северна Македония няма да плащаш пътни такси, в хотелите цената ще е с 20 на сто по-ниска

Докато в Скопие се чудят как да приемат резултатите от парламентарните избори в България и правят калкулации кое би било по-добре за тяхната позиция в двустранния ни спор, ще се опитам да ви разкажа една друга история. И тя е свързана с братовчедите оттатък, които след неделя са поделени между задоволството, че ВМРО и Каракачанов няма да са в парламента и във властта, и неизвестността дали новите формации, които влязоха в Народното събрание, ще продължат твърдата линия на поведение към политиците край Вардар. Но уж се интересуват, а медиите пратиха в София ограничен кръг екипи, дори ако не се лъжа само ТВ „Сител“ бе представена чрез репортера си Мариян Николовски. То добре че Мариян ми е приятел, та се видяхме насред студа и дъжда в неделя, когато той вече бе овършал сума ти народ да взима интервюта и се ядосваше, че само за минута-две бе пропуснал гласуването на Бойко Борисов в Банкя. Успокои  се чак когато стана ясно, че Борисов не е дал изявления пред никого и че единствената му проява, извън тази при гласуването, беше онази театрална постановка в двора му под „томбе ла неже“, както пееше навремето Адамо.

Преди около седмица премиерът Зоран Заев, който поздрави своя приятел и колега Борисов за изборната победа, в интервю за една скопска телевизия съобщи, че Република Северна Македония обмисля да въведе облекчения за туристите от Сърбия. Щели да бъдат отменени пътните такси по магистралите като още на границата всички автомобили със сръбска регистрация щели да получават специална картичка, с която да ползват безплатните услуги навсякъде, където държавата е собственик. Това щяло да бъде израз на благодарност към Сърбия и нейния народ заради готовността, с която Белград предостави дарение от ваксини и позволи на гражданите на Северна Македония да пътуват в северния съсед и там да се ваксинират масово. 

Онзи ден, в неделя, в деня на нашите избори, директорът на Агенцията за туристически услуги в Скопие Любчо Яневски доразви идеята на Заев. Щом вече е получил политическа подкрепа от най-високо място – от премиера, защо да не го направи? Заедно с пътуването без пътни такси Яневски предложи сръбските туристи да не плащат и за паркинги, както и да ползват свободен вход в музеите и в другите исторически забележителности. На собствениците на частни хотели и ресторанти бе препоръчано да снижат цените на услугите с 10-20 на сто за гостите от Север. Държавата ще покрие разликите в разходите от миналите години и настоящата. Според изчисленията тази мярка „благодарност за ваксините“ щяла да действа през активните туристически месеци от май нататък като се очаква тя да обхване около 35 000 сръбски туристи, които традиционно посещават Северна Македония по това време. 

В интерес на истината, тук-там се появиха гласове, че подобни мерки поставят в крайно неудобно положение гражданите на Северна Македония, за които те не се отнасят. Но тези гласове, колкото и да бяха искрени и справедливи, потънаха някак си в общото настроение, което се създаде след няколко ефектни прояви на добронамереност от страна на Сърбия. Преди около двадесетина дни група от около стотина журналисти и други медийни хора от Скопие, обединени от Независимото сдружение на журналистите (не казионното, а другото), организирано и напълно безплатно бяха закарани в първия сръбски град зад границата – Враня, и там, също така организирано и безплатно, бяха ваксинирани. Същият ангажимент бе поет и за втората игла, която трябва да бъде поставена някъде през следващите дни.

Преди две седмици, в събота и неделя, колони от хиляди граждани на Северна Македония задръстиха граничния пункт със Сърбия Табановце на път за Враня, Лесковац, та чак до Ниш, където въпреки почивните дни бяха безплатно  ваксинирани. Както разбрахме от многобройните репортажи в медиите в Скопие, там гостите от Юг са били посрещани крайно любезно и приятелски, а към домакините са били отправяни благодарности, че както винаги досега Сърбия се е притичала на помощ на Република Северна Македония при всички случаи, когато от това има нужда. Ситуацията бе толкова предозирана, че дори президентът Стево Пендаровски на заседанието на Съвета за сигурност при него се нахвърли върху министъра на здравеопазването Венко Филипче с обвинението, че неговата мудност и несръчност при набавянето на ваксини за гражданите е довела до тези унизителни колони, пътуващи на Север.

Е, Филипче отговори както трябва, медиите се опитаха да направят скандал от това, но напрежението бе бързо потушено. Остана въпросът защо Пендаровски не се възмути от поведението на сръбските власти, които очевидно по своите многобройни канали край Вардар бяха възбудили интереса към този „ваксинационен туризъм“ на Север, от когото да извлекат не само пропагандни дивиденти. Дори стана известно, че още през януари и февруари в Белград са обсъждали идеята да разпънат палатки или други временни обекти на граничния пункт със Северна Македония и да поканят там гражданите ѝ да се ваксинират при тях, безплатно, разбира се. Палатки не опънаха, но пък президентът Александър Вучич и премиерът Зоран Заев сътвориха онзи театър на „Табановце“, когато в студа и вятъра Вучич лично връчи в ръцете на Заев кашончето с 4800 ваксини на „Пфайзер“ като първи транш от обещаните общо 8000. После дойдоха и други количества, а и журналисти тръгнаха натам да се ваксинират, последвани от онези прословути автомобилни колони. А после се чудим, защо не можем да намерим някой колега журналисти от Скопие, който да каже пет добри думи за България. 

Както се вижда, като първа реакция в знак на благодарност ще има улеснения за сръбските туристи. За сметка на местните хора, разбира се, защото покриването на разликите ще става от държавния бюджет, който се пълни от данъците тъкмо от местните. Но пък и сърбите са си направили добре сметката защото и безплатното ваксиниране на хората от южния съсед също се покрива от държавния бюджет. При това този жест идва от държава, която сама си осигури необходимия брой ваксини, дори се кани да произвежда някоя от тях. Но когато имаш политици, които са наясно с пропагандния потенциал на ваксините и имунизацията, когато те са наясно в каква ситуация с пандемията  се намира Северна Македония, какви са параметрите и последиците от спора ѝ със София, не е никак трудно да се досетиш как да стъпиш на тази чувствителна струна – здравето и живота на хората, и да я опъваш колкото си искаш. 

В крайна сметка извън пропагандния ефект от всичко това и Скопие, и Белград изпратиха негласно послание към София. И то е приблизително следното: може да сте член на НАТО и на Европейския съюз, може да си мислите, че това ви прави държава от друго, по-високо качество, може вашите лидери да се прегръщат и тупат по раменете с европейските, може да си мислите и въобразявате  каквото си искате още, но реалността е съвсем друга. Като сте толкова тромави и несръчни, като сте се взрели в пъпа си и не вдигате глава наоколо, това ще получите – ирония за онези обещани от Бойко Борисов и неполучени 5000 ваксини и още повече за другите 5000, които той пак щеше да праща, но така и не направи. Югославия умря, но югосферата е жива. Точка.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи