Ваксинирай умно

Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксина от компанията “АстраЗенека”, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон.
Обяснението е в голямото забавяне, което допусна компанията при първите доставки. България също бе сред потърпевшите, което се отрази на темпа на ваксинация.

Сега възникват няколко въпроса - все пак онези, които са получили първа имунизация, ще трябва да бъдат повторно боцнати 10 седмици по-късно. Важно е българските здравни власти да уверят населението, че имаме запас от ваксините за всеки един гражданин, който вече се е имунизирал еднократно. Хората трябва да бъдат уверени, че няма да бъде сменяна втората ваксина с препарат на друга фирма. Иначе може да се стигне до по-голяма загуба на доверие и скептицизъм по отношение на ваксинацията. Както и непрекъснато да се съобщават данни за евентуални странични реакции или за липсата на такива, което да внесе успокоение и сред най-наплашените.

Ако всичко върви добре с вноса на ваксините от други одобрени от Европейската лекарствена агенция компании, ще можем действително да се похвалим с обявената цел до края на юни да имаме 2,5 млн. души ваксинирани с първа доза и 2 млн. с втора доза и така ще се постигне т. нар. колективен имунитет.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари