Ваксинират ни денонощно срещу COVID-19

Здравният министър проф. Костадин Ангелов нареди създаване на денонощна организация при поставянето на ваксини срещу COVID-19.

От 3 март ще заработи електронният регистър за предварителни заявки

До месец ще имаме още 500 000 дози

 

Няма да оставим човек без защита, ваксината на AstraZeneca предпазва на 100 процента, категоричен бе проф. Костадин Ангелов

Денонощни кабинети за поставяне на ваксини срещу COVID-19 ще са на разположение в големите градове по разпореждане на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Буквално часове след като премиерът Бойко Борисов нареди зелени коридори за всички желаещи да си поставят ваксини, кабинетите пред болниците и РЗИ-тата бяха обсадени от хора, които чакаха 2-3 часа и в дъжда.

“Няма да оставим нито един човек без защита срещу COVID-19. Затова осигуряваме 24-часов достъп до имунизационните кабинети, при необходимост”, заяви проф. Ангелов по повод на огромните опашки от чакащи още в първия ден на свободното поставяне на ваксини в цялата страна. Той беше категоричен, че във всеки областен град е в готовност да създаде гъвкаво работно време на центровете си.

“Разпоредих на заместник-министрите на здравеопазването и на главния държавен здравен инспектор да тръгнат на обиколка из страната. Задачата им е максимална оптимизация на ваксинационния процес”, каза още министърът на здравеопазването. И допълни, че центровете за ваксинация няма да затварят, докато има желаещи.

Първият денонощен кабинет за ваксинации в България заработи от днес в двора на столичната университетска болница “Св. Иван Рилски”. Веднага след изявлението на проф. Ангелов за създаване на 24/7 режим на работа на ваксинационните центрове, от “Пирогов” декларираха готовност да заработят без прекъсване. В “Александровска” от днес функционират и мобилни екипи, които ще посещават хората на място, заяви директорът на болницата проф. Борис Богов.

Междувременно здравният министър проф. Ангелов отново припомни, че няма причина да се твърди, че ваксината на AstraZeneca е по-малко ефективна: “Има различни мнения, които говорят, че ваксината, която в момента се прави на Оксфорд на AstraZeneca, дава по-слаби резултати. Категорично не е така. Тя дава достатъчно добри резултати и предпазва на 100 процента от развитие на тежко заболяване, така че медицинският ефект с тази ваксина и с всички останали ще бъде постигнат”.

От трети март ще заработи електронният регистър, чрез който гражданите ще заявяват в кой от 318-те ваксинационни кабинети в страната, кога и с каква ваксина желаят да бъдат имунизирани.

Изборът на ваксина е обвързан с наличните в страната количества от съответните лекарствени продукти, което означава и със спазването графика на доставките от страна на производителите, каза още здравният министър. Проф. Ангелов припомни, че в понеделник очакваме нови 10 000 дози ваксини.

Само в Регионалната здравна инспекция в Пловдив са разкрити три кабинета, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който проследи на място организацията около имунизацията. “Убеден съм, че със схемата, която имаме за доставки и до края на месеца, а особено през месец март, когато очакваме над 500 000 дози, всеки един с интерес, всеки един желаещ ще може да получи ваксина. Всъщност истината е, че в момента ние влязохме в масовата част на кампанията от този уикенд”, каза доц. Кунчев.

Коментари

Задължително поле