Ваксинират ни на наш риск

243 600 души от здравния сектор ще са първите, на които ще бъде предложена COVID-ваксината, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

За първи път ще подписваме информирано съгласие преди да ни имунизират

България няма фонд за обезщетения

Имунизират ни в пет фази

Ваксинират ни на наш риск срещу COVID-19. За първи път ваксина ще се поставя след подписано информирано съгласие от желаещите да се имунизират. Новината бе потвърдена от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

“Идеята на информираното съгласие е да се запознае пациентът с рисковете и той да направи своя информиран избор. Това обичайно не се отнася за лекарства, които са разрешени за употреба. Прави се за лекарства, с които или лекуваш of label (извън показанията) или са в клинично изпитване, коментираха пред “Труд” водещи фармацевти. Практика в много европейски държави (13 на брой) е създаването на фондове за обезщетения за пострадали от ваксини. В България подобен фонд няма.

ЕК припомни днес, че отговорността за ваксините се носи от държавите, които поръчват препаратите. Лекари допускат, че чрез информираното съгласие се прави опит тази отговорност да се прехвърли върху пациентите.

Ваксините ще са доброволни, но вече тръгнаха твърдения, че много от европейските държави ще поставят като условие за влизане в тях имунизация срещу COVID-19.

При представянето на Националния план за ваксиниране се разбра, че гледачите на норки, служителите във ВиК сектора и в енергетиката ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19 преди хората от най-рисковите групи - лица над 65 години и такива с придружаващи заболявания. Планът за ваксиниране бе приет днес от Министерски съвет. В него е записано, че имунизацията ще се проведе в 5 фази, като 243 600 души от здравния сектор ще са първите, на които ще бъде предложена COVID-ваксината.

В първата фаза попадат всички медицински специалисти, фармацевтите и друг помощен персонал. Общият им брой е 243 600. От тях 30 000 са лекарите, 10 000 са зъболекарите, 6600 са фармацевтите, 2000 са помощник-фармацевтите, 46 000 са специалистите по здравни грижи и 150 000 души наброява помощният персонал.
Във втората фаза са служителите на социални институции, учители и фермери за норки. Общият брой на групата е 112 000 души, като 89 000 са учителите, а 15 000 са социалните работници, които също са високорискови, тъй като работят с много хора. Едва 80 са работещите във ферми за норки.

В третата фаза ще са всички работещи в места, които гарантират функционирането на държавата, например ВиК, енергетиката, МВР и т. н. “Все още не се знае какъв е точният им брой, тъй като имунизацията е доброволна”, подчерта проф. Ангелов.

В четвъртата фаза попадат хората на 65 и повече години, както и тези с хронични заболявания, като тук става дума за над 1,8 млн. българи.

Петата фаза включва всички уязвими групи заради начина им на живот, като всички етапи са изготвени след консултация със специалисти от експертните съвети към МЗ - имунолози, вирусолози, епидемиолози и специалисти по инфекциозни болести.

“Имунизациите срещу COVID-19 ще се извършват по предварително изготвени списъци в болници, поликлиники, при джипитата и от мобилни групи”, каза министър Ангелов. Той подчерта, че поставянето на инжекцията ще е безплатно и доброволно. “Този, който се ваксинира, ще предпази себе си, а за да достигнем до момент, в който обществото да има имунитет, трябва 70-75% да са имунизирани”, допълни доц. Ангел Кунчев.

EК чака доставка на над 2 млрд. дози

Отговорността за вреда се поема от държавите

Европейската комисия потвърди, че отговорността за вреда от ваксините ще се поема от държавите, които решат да ги купят.

ЕК съобщи, че държавите от ЕС разполагат с пълен достъп до поверителните предварителни споразумения за доставка на ваксини срещу COVID. Държавите участват в преговорните екипи, уточни говорител на комисията.

Той поясни отново, че в споразуменията са залегнали клаузи за поверителност, оправдани с търговска тайна, затова ЕК не уточнява нищо извън договорените доставни количества.

Европейският парламент настоя преди месец споразуменията, сключвани от ЕК, да бъдат публикувани, а еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис заяви, че това не може да се случи без съгласието на производителите на ваксините. Досега е известно, че комисията е сключила споразумения с шестима производители за доставка на над два милиарда дози ваксини на неизвестна цена.

До края на годината пуска 50 млн. дози

Pfizer ще произведе двойно по-малко ваксини

Компанията Pfizer, която заедно с германския партньор BionTech първа получи от Великобритания одобрение за ваксина срещу COVID-19, ще произведе половината от дозите, които първоначално бе обявила, че ще пусне на пазара до края на годината. Това заявила пред Ройтерс говорителка на компанията.

Първоначалната цел бе 100 милиона дози, но сега те са намалени на 50 милиона. Тъй като за ваксиниране са нужни две дози, това означава, че до края на 2020 г. ще има готов продукт за 25 милиона души.

Причината за промяната са проблеми с веригата за доставка на суровини и материали, като някои от тях не отговаряли на стандартите. Доставчиците са от САЩ и Европа, обикновено става дума за материали като противовирусни вещества, антисептични течности, стерилна вода и елементи от ДНК на вируса.

В нормална ситуация компаниите изчакват одобрение от регулатора, преди да започнат да купуват суровините и да изграждат производствени мощности и вериги за доставка на ваксината. Този път обаче било различно заради мащаба на пандемията, както и защото никоя компания досега не е произвеждала ваксина, основана на технологията mRNA. Затова за тази ваксина всички стъпки се извършвали синхронно и започнали още през март.

Коментари

Задължително поле