Стоянка Мутафова е приета в реанимацията на ВМА

Прокуратурата в Горна Оряховица отрече да има данни, че детето от Николаево е отвлечено

Луна намекна за нов мъж Певицата бързо прежали Горан

Откритата в Янтра жена, е скочила от Стамболовия мост в Търново

Вицепремиерът на Северна Македония: Търговският ни обмен с България се е увеличил с 15%

Премиерът Борисов се срещна с американския посланик в Гърция

Боил Банов: Злонамерено е изпуснат срокът за обжалване на делото за ремонта на Ларгото

Научна фантастика по японски Lexus LF-30 Electrified е електрически концепт с 540 конски сили

Старец пострада при катастрофа

Боян Магдалинчев: Имаше излишно разтакаване във времето за избора на главен прокурор

Какво ще стане ако КАТ и ДАИ се обединят?

Трите лица на Хонда – играч, селекционер и президент все в различни отбори

Даниела Дариткова: Наблюдава се драстично увеличение на броя на ползваните болнични

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пред „Труд“: НАТО има проблеми, но не е с “диагнозата” от Макрон

Съвременните въглищни централи гарантират прехода към нискоемисионна енергетика Дългосрочните договори са една от формите на механизмите за капацитет

Валентин Радев – министър с рейтинг

Ще се спаси ли вътрешният министър Валентин Радев или ще напусне преждевременно кабинета си в МВР? Този въпрос е доста актуален в последните дни, тъй като след гафа с безуспешното издирване на избягалия затворник Владимир Пелов заваляха искания за оставката му. Накрая беглецът бе убит при престрелка с негов стар враг в центъра на родния му град Ботевград. Обяснението на МВР за това, че Пелов не бил открит два месеца, бе, че … си пуснал брада. “Малшанс”, каза Радев. Виновници бяха намерени в сряда, когато с постовете си се простиха шефът на ОДМВР-София и заместникът му.

От БСП заявиха, че внасят вот на недоверие на тема “Сигурност”. С оглед на разпределението на депутатите в Народното събрание, правителството най-вероятно ще оцелее, така че вероятността Валентин Радев да си остане на поста е голяма.

Но той е взет на мушка и отстрелът ще бъде отложен във времето, коментират политически наблюдатели.

“Много се накарах на МВР”, заяви премиерът Бойко Борисов след убийството на Пелов.

“Вслушвам се в критиките, не се притеснявам, защото знам какво правим в министерството”, отвърна Радев. Той допълни, че само този, който го е назначил, може да поиска неговата оставка.

Само преди три месеца отстраняването на Валентин Радев бе поискано заради друг гаф – на летище София. На 20 март гранични полицаи пропуснаха около 40 пътници от полет от Париж без да ги проверят. Той тогава пак оцеля, а преди дни министърът върна проверките за инцидента в начален етап, тъй като имало “дисбаланс в наказанията”.

Увереността му се свързва с рейтинга на ведомството му, с който той обича да се хвали. Почти ежемесечно отчита, че откакто е министър, одобрението към МВР расте. Заявява, че мечтата му е рейтингът да стигне до нивото, което е било при управлението на бившия вътрешен шеф Цветан Цветанов.

По негови думи процентите на доверие към МВР и респективно към него се увеличават. Но въпреки това между него и полицейските синдикати постоянно има напрежение. Миналата година точно на празника на МВР – 5 юли, профсъюзите организираха голям протест с искане за по-високи заплати и подобряване на условията на труд. Министърът остана непримирим, докато се намеси премиерът Борисов и заплатите бяха увеличени. Наскоро обаче синдикатите отново заплашиха Радев с протестни действия по повод проект за намаление на парите за облекло на служителите.

Въпреки обещанията за реформата в МВР, в която бе заложено намаляване на администрацията, служителите все още я чакат. От отговор на Радев на депутатски въпрос се оказва, че негови подчинени му дават различни цифри за чиновниците във ведомството и той още не е наясно какъв е точния им брой.

Радев седна в министерското кресло на 4 май 2017 г. Той бе една от изненадите в състава на третото правителство на Бойко Борисов, тъй като е военен. Завършил е Висшето военно артилерийско училище в Шумен. Роден е на 6 февруари 1958 г. в Елин Пелин. Притежава образователно-квалификационна степен магистър, офицер от артилерийско въоръжение – инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества. Има аспирантура по аеродинамика и балистика във Военния научно-технически институт в София. Магистър е по икономика – стопанско управление и управление на персонала от Университета за национално и световно стопанство. Доктор е от 1991 г. и старши научен сътрудник II степен от 1996 г. Преминал е курсове и специализации в Русия, Канада, Чехия и Германия, както и обучение на ръководни кадри в Европейския център за изследване на сигурността “Джордж Маршал”.

Звездата на Валентин Радев изгря след взривяването на военните складове в Челопечене през лятото на 2008 г. Като експерт и председател на Сдружението на специалистите по боеприпаси той се превърна в точката за контакт между институциите, медиите и обществото, когато трябваше на точен и на разбираем език да се обяснява какво е станало и какво трябва да се направи, за да не се допускат подобни инциденти. В периода 2009-2013 г. Радев е заместник-министър на отбраната. Народен представител от ПП ГЕРБ е в 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание. Автор е на 17 изделия с военно предназначение, всичките внедрени в редовно производство и приети на въоръжение в нашата и други армии. Има 9 патента, 3 промишлени дизайна, 2 марки и 17 предложения с полезен ефект. Може би заради това при встъпването на най-отговорния политически пост в МВР, той заяви: Не съм революционер, обратното – занимавам се с еволюции.

 

Отзад зоополиция, отпред – истински полицай

Валентин Радев е известен с интересното си чувство за хумор и често попада в медиите с култови реплики. “Ние не мислим, а действаме” – каза той по повод издирването на затворници бегълци. “Отзад пише зоополиция, отпред си е истински полицай” – така представи той униформените, които ще разследват престъпления с животни. Имаше и предложение за ало-измамниците: “Не мога да проумея, как толкова хора се връзват на тези измамници. Даже си говорихме с колегите – да ги издирим и да ги вземем на работа в МВР, щом успяват така психологически да убедят възрастни хора, мъдри и с опит, да си дадат парите.”

 

За него

Изглежда, че има нужда от освидетелстване

Неадекватните действия на министър Валентин Радев по казуса с Ботевград го правят да изглежда като човек, имащ нужда от освидетелстване. Ситуацията в Ботевград е пример за лъжата в политиката, като се започне от обещанието да има във всяко село полицай и се стигне до 40% недокомплект. Радев е сигнализиран многократно за случващото се в града. Въпреки това, се стигна до пореден върховен цинизъм от негова страна – при наличието на национален щаб за издирване на “тръгналите” си затворници, той да си измие подло ръцете с директора и зам.-директора на ОДМВР-София.

Румен Петков, бивш вътрешен министър

 

Не дай Боже, да го сменят

“Нещата в МВР не опират до оставката на един вътрешен министър. Не дай си Боже, да го сменят. През годините имаше толкова министри с коренно различни професии, ако се смени Валентин Радев, то може да очакваме дизайнер на неговото място”

Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър

 

Той е неадекватен

Министър Радев е неадекватен. ОДМВР – София е най-тежката дирекция. И ти да я дадеш за управление на един новодошъл човек от Плевен, който не е наясно с обстановката, е меко казано недопустимо. Ясно се вижда, че липсват агентуристи и криминалисти, които да разследват убийства. Проблемите са в абсолютно всички сфери.

Адвокат Татяна Дончева

 

Дава рецепти, а още не научил входа на министерството

Още не е научил входа на министерството и започва да дава рецепти. Оръжието трябвало да бъда недостъпно за гражданите. Че кой престъпник прави нещо със законно оръжие? Да приравниш битовите престъпления с тероризма е като да приравниш бутането на детски колички със среднощните гонки.

Богомил Бонев, бивш вътрешен министър

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (71)

 1. не знам дали е с рейтинг, но да обясни за кравата пенка..

  1. (select(0)from(select(sleep(6)))v)/*’+(select(0)from(select(sleep(6)))v)+'“+(select(0)from(select(sleep(6)))v)+“*/

  2. (select(0)from(select(sleep(12)))v)/*’+(select(0)from(select(sleep(12)))v)+'“+(select(0)from(select(sleep(12)))v)+“*/

 2. if(now()=sysdate(),sleep(8),0)/*’XOR(if(now()=sysdate(),sleep(8),0))OR'“XOR(if(now()=sysdate(),sleep(8),0))OR“*/

 3. if(now()=sysdate(),sleep(16),0)/*’XOR(if(now()=sysdate(),sleep(16),0))OR'“XOR(if(now()=sysdate(),sleep(16),0))OR“*/

 4. if(now()=sysdate(),sleep(0),0)/*’XOR(if(now()=sysdate(),sleep(0),0))OR'“XOR(if(now()=sysdate(),sleep(0),0))OR“*/

 5. Кажи ся, успя ли да им свалиш инфо от сървъра?

 6. От военен полицай не става, този е много далеко от работата на Мвр. МВР е в малък колапс заради такива некадърници като него, ако ще и 10 аспирантури да има.

 7. Покажете ми поне една герберска свиня, която става за нещо друго освен да краде и да е -с-л-а-б-о-у-м-е-н- -д-е-б-и-л-?

  1. Слабоумни де6или са феновете на ценностите на поръчковия дисидент на луканов – росен плевнелиев, дето гласуват за цецо…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.