Валери Жаблянов в блиц пред "Труд": ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

- Господин Жаблянов, защо се стигна до оставката ви?

- Няма как съвременният демократичен консенсус да са изгради върху насилието и разбирайки насилието като отправна точка за ежедневието ни. Убеден съм, че управляващата партия не се е разграничила от тези идеи.

- Реванш ли е спрямо тази на Димитър Главчев (ГЕРБ)?

- Сигурно го има и този елемент, но едва ли е основният. Приемам го като резултат от основната философия на упправляващите – можем да ударим всеки, който не ни харесва.

- Скандали от ден до пладне?

- Да - заровени в миналото, без поглед за бъдещето, с една фалшива проевропейска ориентация, без искрена вяра в демокрацията. От БСП многократно сме демонстрирали позитивно отношение към инициативи на управляващите, подкрепяли сме ги, особено по подготовката на председателството. Но резултатът го виждате.

- Как попадна тезата за Народния съд в декларацията на БСП за Луковмарш?

- Тя е документ на Изпълнителното бюро на БСП. Подготовката е вътрешнопартиен специфичен процес. Всеки документ се готви по този начин, няма нищо особено в тази история.

- И все пак от сайта на партията ви въпросното изречение беше премахнато – защо?

- Най-вероятно е по решение на пресцентъра.

- Ако зависеше от вас щяхте ли да нанесете редакцията?

- Не става въпрос за самия акт като редакция. Става въпрос, че в крайна сметка имаме финален документ на Изпълнителното бюро на БСП като обръщение до премиера срещу Луковмарш. И смятам, че въобще акцентът не е констатацията, тя е от 1944 . от вестник “Таймс” и просто съм я цитирал. Исторически времена – минали, заминали. България е страдала много.

Заради декларацията срещу Луковмарш

Жаблянов падна жертва на Народния съд

Над 2 часа скандали в парламента за събитията от 1944 година

Очаквано, със 110 гласа “за” и 71 “против” депутатите гласуваха вчера предслочното освобождаване от поста заместник -председател на народното събрание на Валери Жаблянов (БСП). Искането бе внесено от ГЕРБ и “Обединени патриоти” миналата седмица, а повод стана декларация на социалистите срещу Луковмарш, в която Народния съд от 1944 година бе наречен “необходимо и неизбежно правосъдие”.

Припомняме, че управляващата коалиция скандалното определение, а ден по-късно поиска оставката на Жаблянов, тъй като той бе посочен за автор на част от документа. Междувеременно ръководството на БСП заседава извънредно, а текстът за Народния съд бе премахнат от сайта на партията.

Без изненади, точката за оставката на Жаблянов предизвика поредните скандали мужду управляващи и опозиция в пленарна зала. От ДПС нарекоха искането “фарс”, а Йордан Цонев поздрави съюза на репресираните и обяви, че колегите му от парламентарната група няма да участват в дебата за оставката. Цонев припомни, че ДПС осъжда Народния съд, той и колегите му не съгласни с личната оценка на Жаблянов, но и че ГЕРБ нямат морално и юридическо основание да искат предсрочното освобождаване на Жаблянов. От ДПС напуснаха залата. А по-късно същото направиха и социалистите, но реч на лидера си Корнелия Нинова, която заяви, че искането за оставка е противоконституционно и от БСП ще го дадат на Конституционния съд. “Крайно време е комунистическия цинизъм да слезе от трибуната. В тази зала въздухът ще бъде чист, когато в нея няма комунист”, разпали още страстите Спас Гърневски (ГЕРБ).

Коментари

Задължително поле