33 млн. лева дава Варна за култура и спорт през 2019

Румен Радев: Сближаването на държавите от ЕС е инвестиция в бъдещето на обединена Европа

Здравка Евтимова влезе в учебниците на САЩ

Ронсар: „Че кой е вечно млад…”

ЕК: Липсва прозрачност при даването на гражданство срещу инвестиции в България

Условна присъда за наркоплантация Продукция за 8 700 лв. е конфискувана от дворното място

Джулиана Гани се сгоди

Депутатите узакониха проверки на журналистически публикации

Премиерът Бойко Борисов: Коалицията си работи прекрасно (ВИДЕО)

Бащата на Николай Банев почина Бившият ДС полковник вярвал, че синът му е защитник на социално слабите и пази народното имане като очите си

Квартирант краде врати и ток от съседи в Шумен

Поставят контейнери за дрехи и обувки в Шумен

Здравният министър сезира Цацаров за зачестилите нападения над медици

Поредна старица „помогна на МВР“ и хариза на престъпници 4000 лв.

Трима души са в реанимация в Търново след усложнения от грип С вирусен енцефалит са бременна жена и 6-годишно дете

Валери Симеонов: НСТС единодушно отхвърли законопроекта за изменение и допълнение на КСО

Снимка: Архив

Вицепремиерът Валери Симеонов, който е председател на НСТС, съобщи след края на заседанието му, че съветът единодушно е отхвърлил законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване /КСО/, внесен от Корнелия Нинова, Цветан Цветанов и група народни представители поради несъвместимост с действащата Наредба за социално осигуряване и създаването на неравнопоставеност между родителите и децата на загинали военнослужещи и останалите работници и служители.

С промените в КСО се предлага родител на загинал военнослужещ по време на мисия зад граница да получава пенсия. Промяната се отнася до родителите на 23-ма военни, загинали в Ирак и Камбоджа.

Не е бил постигат и консенсус по проекта на постановление на МС за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона трудовата миграция и трудовата мобилност, с които се цели облекчаването на режима за „синя карта“, както и на режима преминаване от регистрационен към разрешителен режим на работа на сезонни работници и служители.

Няма консенсус и по проекта на постановление на МС за приемане на Наредба за вида и изискванията за създаването и съхраняването на електронни документи в трудовото досие на работника или служителя, въпреки че всички социални партньори са единодушни, че това е прогресивна и полезна мярка, свързана със създаването на електронна работна документация на работниците и служителите към работодателя, както и възможността за електронна обработка и движение на документите, коментира вицепремиерът. Той изтъкна, че основното разминаване е било по позицията за създаването във всяка фирма от работодателя на условия за достъп до системата, както и за подаване на данни за тези документи.

Социалният министър Бисер Петков напомни, за мотивите за предложенията за промени в Правилника за прилагане на Закона трудовата миграция и трудовата мобилност. С предлаганите промени се регламентират се разпоредбите по ускорената процедура за предоставяне на решение във връзка с издаване на разрешение за сезонен работник, който поне веднъж е работил на територията на България като такъв през последните 5 години. Регламентира се процедурата за случаите, когато сезонният работник продължава да работи при същия работодател след изтичане на срока на регистрацията на сезонната заетост, при което се преминава към разрешителен режим до 9 месеца. Урежда се и процедурата за случаите, в които след изтичане на срока на регистрацията на сезонната заетост сезонният работник продължава да работи при друг работодател, при което се преминава към разрешителен режим до 9 месеца. Отпада изискването работодателят да представи доказателства за извършването на предварително проучване на пазара на труда (т.нар. „пазарен тест“) при кандидатстване за синя карта на ЕС, предвижда се и завишаване на квотите за наемане на работници от трети държави от десет на двадесет процента, а за малките и средни предприятия от 10 на 35 процента. Част от промените е предвидено да влязат в сила от 23 май, когато влизат в сила и промените в закона, а друга част – с обнародването на измененията.

По темата за проекта на постановление на МС за приемане на Наредба за вида и изискванията за създаването и съхраняването на електронни документи в трудовото досие на работника или служителя, министър Петков уточни, че на заседанието не е било постигано съгласие за поемане от работодателите на разходите, свързани с устройствата за достъп до информационната система, създадена от работодателите, и заплащане на наем на интернет, ако такъв е необходим за достъп до тази система, както предлага КНСБ.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.