Валери Симеонов: Сезонът по Северното Черноморие е успешен

Туристите са по-малко, но приходите са повече

Сезонът по Северното Черноморие е успешен до момента. Това заяви депутатът и лидер на НФСБ Валери Симеонов след консултативен съвет, на който присъстваха представители на контролните органи, общините и бранша от областите Варна и Добрич.

"Сведенията за преждевременната смърт на българския туризъм през лято 2019 се оказаха преувеличени. Гостите са по-малко, но по данни на НАП и общините приходите са повече. По-голям е и оборотът на културните институции, което показва, че 3-годишната ми борба за привличане на по-платежоспособни туристи дава резултат. Надявам се, добрата новина да важи и за Бургас", обяви Симеонов, който създаде консултативните съвети, докато беше вицепремиер.

Според него добрите резултати се дължат и на ограничаването на нощния шум край морето, което вече е регламентирано със закон. "Трета година работя по темата. Доволен съм, че кампанията имаше уникален ефект, защото обществото разбра какви са вредите от шума в курортите и нарушителите намаляха, още преди да има регламент. Малко държави в ЕС могат да се похвалят с такъв закон", посочи Симеонов.

Като следващи стъпки за подобряване на качеството на туристическия продукт той посочи промените в ЗУТ и ЗУЧК. Първите определят правила за поставяне на преместваеми обекти в националните курорти и дават контрола в ръцете на РДНСК, а не на общините, които Симеонов определи като "зависими" от търговците. Вторите пък трябва да сложат край на къмпингуването на аванта.

"Не Министерството на туризма, а НФСБ предложи промените в ЗУЧК. Направихме го, след като създадената от министерството широка работна група 3 г. не успя да свърши нищо. Полза ще имат морските общини, които от години трупат разходи от прибирането на боклука след почитателите на дивото къмпингуване", заключи Симеонов.

Коментари

Задължително поле