Амелия-Мира остава непобедена в „Игри на волята”

Катастрофа на магистрала „Тракия“, движението след Пловдив е затруднено

Фейсбук преустанови действието на десетки хиляди приложения заради риск за личните данни

„Ферари“ мачка и на виртуалната Формула 1

САЩ ще изпращат допълнителни военни сили в Саудитска Арабия и ОАЕ

Ирландски ветеран е най-слабият във FIFA 20

Дневен хороскоп на Алена за събота, 21.09.2019

На 21 септември 2019 да почерпят

18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Вампирите около нас В борбата с престъпността би трябвало да започнем от образа в огледалото

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

Психопатите, за разлика от психоболните, разбират какво правят и могат да носят наказателна отговорност

Едно дете на име Кристин е изнасилено и убито с голям камък в село Сотиря. Двама възрастни – мъж и жена, са застреляни в главата, нарязани на части и хвърлени във водоема до Негован. Какво е общото между тия събития? Че са кошмарни. Че стават известни в рамките на 24часа. И че в рамките на следващите 72 часа слизат от листата с криминалните новини и биват забравени.

Други подобни заемат местата им… Епизоди от филми на ужасите на живо дал Бог у нас. Помните ли Вероника, зеленооката студентка, насечена с брадва от оскотял крадец, който я спрял по пътя u, за да u вземе чантата? Помните ли воплите на баща й? А убиецът й?… Казваше се Илиян. Скоро ще забравим, разбира се, как се казва и душманинът на малката Кристин, макар че и неговото име (Мартин), както и това на Илиян, беше написано на плакати в станалите традиционни у нас траурни митинги за възстановяване на смъртното наказание.

Какви са тия същества – Мартин, Илиян? Човек ли е, който може да нарани 15 пъти с брадва случайно срещнато красиво момиче, за да му вземе парите? Двукрако ли е животното, способно да задоволи нагона си със 7-годишно момиченце, невинно като ангелче и да му строши главата?

Това са вампирски работи, казва Марин Марковски, прочут адвокат. „България от страна но розите се превърна в страна на вампирите“.

От една страна, на адв. Марковски може да му се вярва, тъй като е защитавал едни от най-жестоките убийци, съдени у нас. Но от друга страна, той бърка малко. Вампирите са мъртъвци, възкръснали в митологията и киното, които пият кръв и се страхуват от чесън и кръст. А Илиян, Мартин и тем подобните им са живи, ходят между нас по улиците, обитават съседните и нашите жилища, проливат кръв и са безстрашни, тъй като много пъти са оставали безнаказани.

Психиатрите ги определят като психопати. Не психичноболни, каквито са страдащите от психози – от шизофрения и други болести, които не се влияят от околната среда. А психопати – невротизирани хора, чийто брой е зависим от трудностите, с които се сблъскват в държавата и обществото. Не е българско откритие, че беднотията, невежеството и безработицата в обезлюдените по липса на поминък населени места бълват на талази престъпността, която властите наричат „битова“, сиреч обикновена част от бита. Българският принос е в кризата – нравствена, демографска, икономическа, която от години се сношава с простия народ и ражда аутсайдери – български граждани, които имат нищожни изгледи за успех, нямат професионални умения и таланти, и никой не се интересува от тях.

Виждали ли сте аутсайдер? Е, да. Във вашето село. Във вашия квартал. На вашия етаж. А може би и в огледалото?

Тия твари трудно оцеляват. Когато някой от тях е гладен, когато няма работа, защото наоколо няма работодатели, когато е самотен и си говори с телевизора, а той му обяснява как всички в България живеят все по-добре, как доходите им се увеличават, как завод до завода се издигат край тях.., той няма как да остане психично здрав. Неизбежно е да се невротизира от това разминаване на очевидното с разказаното.

Ако развие психоза, аутсайдерът ще остане необгрижен вероятно – ще обикаля в неугледен вид махалата и ще си говори сам. И да го обгрижат, ще е за кратко – ще го затворят в психиатрия и ще го пуснат да скита пак – немил недраг, избягван от познати, без средства за прехрана и лекарства… Ако му потрябват пари, тоя окаяник какво ще направи? Ще ги спечели от лотарията? Едва ли. Ще ги вземе от някой, ще го удуши, ако се случи така… Това е съдбата му в общия случай, ако живее в България. Защото тук система за лечение на психоболни извън стационара няма. Както няма и наблюдение над бившите затворници (осъждани веднъж като Мартин или 6 пъти като Илиян), макар че те по смисъла на закона са били уж лишени от свобода не за да бъдат изтезавани, а за да бъдат превъзпитани и възпряни от престъпни изяви.

Чудно ли е тогава, че толкова много горяни, диваци и върколаци се забелязват около нас?

„В България лудницата е извън психиатриите“, казва д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатричната клиника в Курило.

То се видя и в репортажите след детеубийството в Сотиря.

Гледаме – цяло село гони човек, все едно е звяр. Той бяга, подплашен от пуснатите пред камерите полицейски кучета, които лаят. Телевизията предава пряко хайката от баби, лели, чичовци и един висш полицай. Спират беглеца с куршуми в краката. Кой го гръмнал, не е важно. Какъв е той? Тогава е само „заподозрян“ – забележете – заподозрян, т.е. възможен, предполагаем, а не осъден, не подсъдим, не обвиняем! И не е разпитан даже… Показват бабата на мъртвото детенце – ридаеща. Презумпция за невиновност ли? – по дяволите! Една жена казва: Заловеният е съден за блудство и е подивял. Виновен е, значи. Два дни по-късно ще направи самопризнания. Очаквано. Точка. Не питайте какво е това – диващина или разследване по НПК? И тая диващина не ражда ли още диваци, които ще убият още деца?

Вече се роди идея, законодателна: педофилите да се подлагат на химическа кастрация. Така било по едно време в Германия. А по кое време в Германия е било като у нас?

„В държавата е лудница – казва докторката от Курило. – Лудницата не е в психиатричните клиники, в тях има регламент. Но извън тях – край с регламентите. От което следва дезинтегриране на поведението с поведенчески проблеми.“

Неведнъж у нас се съобщава за „убийство, дело на луд, който е на свобода.“ Така беше, като откриха 4 трупа – на баба, дядо, син и снаха в къщата им в Каспичан. Телевизиите призоваха: „Опасните луди да се приберат!“

За щастие или нещастие обаче телевизионните призиви невинаги се изпълняват. Освен това се оказа, че зловещото кръвопролитие с нож не е сторено от психичноболен, а от психопат. Бил племенник на жертвите, претендирал за тяхна нива… Пратиха го в затвора за 30 години.

Психопатите, за разлика от психоболните, разбират какво правят и могат да носят наказателна отговорност. „Те са, които вършат престъпления с особена жестокост, не ценят човешкия живот, не спазват законите и ги нарушават грубо за свое добруване“, казва д-р Гълъбова пред „Труд“.

Дали има психопат сред роднините ви? А сред съседите? Сигурно.

Психопатът е, който удря с юмруци заради паркомясто. Или стреля по вас, ако се засечете на светофар. Или наръгва с нож домоуправителя, вместо да му плати 5 лева такса. Страшно е да се живее в един блок с психопат. И в едно село. Той ще изколи цяло семейство, ако детето му вдига шум, или ще зазида в кладенеца комшията, ако го погледне накриво.

Психопати са и „педофилите“, които патриотите искат да кастрират. Те са и „опасните луди“. Те са „вампирите“.

Затворите са пълни с психопати. Някои – осъдени до живот, като серийния убиец Момата. Други – затворени за 3 десетилетия, като тройния убиец от Каспичан, чиято доживотна присъда бе намалена в съкратено по време на съдебно следствие със самопризнания. 60 били кръволоците, които търпят наказания в килии 2/2 метра до края на дните си. Имало баща, син и внук сред наказаните садисти.

Проблемът е, че не намаляват. Наопаки даже. Виждаме ги навсякъде. И в телевизорите, когато един от тях казва: „ Доживотен затвор за тоя изверг (поредния изверг) е малко! Искам да бъде застрелян, разчленен и да покажат това по телевизията за назидание!“

Мастит юрист в студиото одобрително клати глава. Зрителите, от диваните си, кимат в знак на съгласие.

Средновековен лов на хора в полицейски операции? Бравооо! Стига лично нас да не ни заловят в такава операция и после да разследват имаме ли вина.

Вампирясваме масово.

Какво да се прави?

Може би в борбата си с престъпността би трябвало най-напред да обуздаем вампира, който виждаме насреща си в огледалото.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.