Варна се включва в астромаратона на планетата

Митологии, легенди и романтичните истории на звездното небе ще разказват сладкодумни астрономи в Народната обсерватория и планетариум "Николай Коперник". Посетителите ще разберат какво се крие зад наименованията на съзвездията Андромеда, Косите на Вероника, Мадоната с венеца -Ариадна, Лира и любовта на Орфей и Евридика.

Със серия от интересни събития Варна се включва в астромаратона на цялата планета от 10 до 13 януари, посветен на 100-годишния юбилей на Международния астрономически съюз. В обсерватория "Николай Коперник" откриват изложба астрофотография с автори Емил Иванов и Михаил Мамчуров, които са запечатали невероятно красиви обекти от Галактиката.

За най-малките е предвидено космическо пътешествие между планетите. След тридневния маратон предстои на 21 януари наблюдаване на пълното лунно затъмнение, което ще се вижда добре от цяла Европа и от България, каза за "Труд" директорът на обсерваторията Свежина Димитрова. Тази година се чества 45-юбилей на на най-силния форум за млади астрономи любители, който събира ученици, студенти, докторанти от цялата страна и от чужбина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони