Варненски виртуоз е награден с майсторска цигулка Джовани Паоло Маджини

Най-младият млад виртуоз на България и варненски талант Мартин Зайранов, студент на професор Марио Хосен и възпитаник на националното училище по изкуства "Добри Христов" в класа на Евгения Паскова за пореден път беше класиран в световната листа на изявените цигулари. Този път успехът отново е на международното поприще в рамките на един от утвърдените престижни конкурси за цигулари в град Лихтенберг, Германия.

По-големият брат от двамата свръхамбициозни и успешни възпитаници на професор Марио Хосен, студенти по цигулка в НБУ в София и едновременно с това ученици в НУИ "Добри Христов"във Варна, достигна до полуфинал и заслужи единствената по рода си специална награда на международния конкурс за млади цигулари "Анри Марто". Конкурсът на името на френския инструменталист и композитор, живял и творил в Германия и Франция, е за таланти от всички националности във възрастовата група до 24 години.

В оспорвана конкуренция между сто и трима кандидати Мартин, който е едва на 18 години, беше отличен с титлата „най-яркият цигулар“ и в класирането бе вписан в листата на полуфиналистите, заедно с още 15 изявени изпълнители - девет от Япония и Южна Корея и седем от Франция, Швейцария, Великобритания и Русия, съобщават от училището във Варна. От нашата страна Мартин Зайранов е единственият представител, достигнал до тази позиция.

Специалната награда, с която младият българинът е удостоен, е уникалната майсторска цигулка Джовани Паоло Маджини, копие на инструмента, на който е свирил Анри Марто, изработен от лютиера Екард Сейдл за първото издние на международния конкурс. Обичайно и този път цигулката се връчва за период от три години на най-ярко представилия се участник в конкурса.

%d1%86%d0%b8%d0%b3%d1%83%d0%bb%d0%ba%d0%b0

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура