Варшава е магнит за офиси на технологични компании

Полша е сред десетте най-желани града в Европа от финтех компаниите.

Лондон е №1 в класацията

Устойчиво търсене от финтех сектора

Варшава е в топ десет на европейските градове за привличане на компании от финтех сектора (технологични иновации, които се използват в сферата на финансовите услуги). Според анализ на консултантската компания, подготвила класацията, пандемията ускорява дигитализирането на банковия сектор, а Полша предоставя благоприятна среда за разрастване на финтех сектора.

Търсенето на офис площи от финтех компании ще остане устойчиво, очакват консултантите. Това до голяма степен се дължи на промените, които се случваха в началото на пандемията при временното затваряне на бизнес сгради, включително банки, което принуди компаниите и потребителите бързо да се приспособят към новите обстоятелства, за да оцелеят.

“Пандемията от COVID-19 наложи спешно дигитализиране на традиционното банкиране и на финансовия сектор в ключови европейски страни”, коментира Матю Фицджералд, директор на отдел “Трансгранични наематели” в консултантската компания.

Локацията на работното място за финтех компаниите е особено важно, тъй като фирмите в начален етап на развитие се възползват от близостта до финансови клъстери, клиенти и конкуренти. Те често се установяват в инкубаторно пространство или гъвкави офиси, но бързо се местят в традиционен офис, който съответства на плана им за наемане на разнородни таланти.

Лондон, Берлин, Париж, Барселона и Манчестър заемат първите пет места в класацията на най-привлекателните европейски градове за финтех наематели. Те предлагат инфраструктура за финансови услуги, стабилни демографски основи, талантливи служители и привлекателна бизнес среда.

Благодарение на първокласните си финансови услуги, достъп до таланти от технологичния и от финансовия сектор, както и на благоприятната регулаторна среда Лондон е привлякъл повече инвестиции във финтех компании, от който и да е друг европейски град. Конкуренцията обаче е ожесточена и базирани в Лондон финтех компании се стремят към първи стъпки за разрастване в чужбина. “Берлин бързо се превръща в желана градска дестинация за европейските финтех компании”, казва Майк Барнс, служител в отдел “Европейски изследвания” на консултантската компания. Бързо растящият брой на студентите и на работещите младежи в града стимулира иновациите. През 2019 г.. в Германия са подписани най-много патенти в Европа, в града се намират едни от най-бързо растящите банки в света. А наемите на офиси в Берлин са значително по-ниски от тези в Лондон.

Варшава заема десето място в класацията преди Мюнхен, Копенхаген, Милано и Прага. “Полша може да бъде възприета като гореща точка в Централна Европа за финтех компаниите. Наред с разходите за труд ключовата силна страна на града са перспективите за растеж на заетите в IT сектора през следващите десет години”, казва Ярослав Пилч, ръководител за офис площите в полското подразделение на консултантската компания.

Коментари

Задължително поле