ВАС отхвърли иска срещу „Струма“

Решението за ОВОС за изграждането на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле е законно, реши Върховният административен съд по-рано тази година.

Оценката на въздействие върху околната среда е законна

Петчленният състав окончателно пусна проекта през Кресна

Върховният административен съд окончателно е отхвърлил втората касационна жалба на “зелена” организация срещу решението по оценка за въздействието върху околната среда на екоминистъра, с което е одобрено инвестиционното предложение за изграждане на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле по източния вариант. Според него движението по магистралата се разделя и ще минава по две самостоятелни и раздалечени едно от друго пътни платна. Едното ще води в посока Гърция и ще минава по сегашния път през Кресненското дефиле, който ще бъде ремонтиран. Обратно към София трасето ще минава по нов път през Кресненското плато.

С решението си петчленният състав на ВАС отхвърли искането на Сдружение “За земята – достъп до правосъдие” и две частни лица за сезиране на Конституционния съд. В доводите на магистратите се казва, че е спазено изискването на Закона за опазване на околната среда решението за ОВОС да се издава при едновременното отговаряне на три условия – решението по ОВОС да е на министъра на околната среда, инвестиционния проект, за който се отнася то да е от национално значение и обектът да е със стратегическа важност.

Коментари

Задължително поле