Ваучери за саниране за енергийно бедни

След изискването за 20% съфинансиране собствениците в нито един блок не са поискали да бъде саниран.

Не е ясно кой ще получи 20 на сто намаление

Ваучери за саниране на жилищата на енергийно бедни домакинства ще раздават от регионалното министерство, като вече преговарят с финансовото министерство за осигуряване на средствата за тази цел. Идеята е талоните да са за предвидените 20% самоучастие, които комшиите вече трябва сами да осигурят, ако искат да обновят енергийно етажната си собственост, обясни зам.-регионалният министър Ангелина Бонева.

Как идеята ще се осъществи не е ясно, предвид че към момента липсва дефиниция за енергийна бедност, така че не е ясно на какви условия трябва да отговарят комшиите, на които държавата ще плати санирането изцяло. Министерството обмисля представителите на етажната собственост да дават информация кой от съседите изпитва затруднения. Този критерий обаче би бил изцяло субективен и може да доведе до злоупотреби, които допълнително да спънат процеса на саниране, категорични са експерти, които “Труд news” потърси за коментар.

Зам.-министър Бонева призна, че интересът към втория етап на санирането, финансиран със средства от Плана за възстановяване и устойчивост, е слаб и няма нито един подаден проект до момента. Срокът за кандидатстване изтича на 16 януари догодина. Причината са именно променените условия за кандидатстване и изискването за 20% съфинансиране. В санираните досега сгради не се изискваше собствениците да дават пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари