Вашингтон прави коалиция срещу „Северен поток 2“

САЩ вече наложиха санкции за компании, работещи по “Северен поток 2”, и продължават да заплашват с допълнителни наказателни мерки.

Тръбата била заплаха за Европа

Очаква Германия да се съгласи да спре проекта

САЩ създават коалиция срещу завършването на “Северен поток 2”, тъй като газопроводът, който трябва да удвои руските доставки на синьо гориво за Германия, е заплаха за Европа, защото увеличава нейната зависимост от Русия. Това заяви в интервю за в. “Билд” US държавният секретар Майк Помпейо.

“Надяваме се, че строителството на газопровода “Северен поток 2” няма да бъде завършено, работим, за да сме сигурни, че е сформирана коалиция, която да предотврати това. Надяваме се правителството на Германия да достигне до мнението, че проектът трябва да бъде спрян, особено след това, което се случи с руския опозиционер Алексей Навални или поради реалните последици за сигурността във връзка със зависимостта от руския газ”, казва още Помпейо пред “Билд”.

Междувременно германският финансов министър Олаф Шолц отбеляза, че “Северен поток 2” е частна инвестиция, което не дава основание за налагане на санкции от страна на САЩ”.

Шолц освен това отхвърли твърденията, че новият тръбопровод ще увеличи зависимостта на ЕС от руски газ.

Коментари

Задължително поле