ВВС отбелязват 30 години от въвеждането на МиГ-29

Снимка: Български военновъздушни сили (airforce.mod.bg)/ Архив

В два последователни дни Военновъздушните сили ще отбележат тържествено годишнините от въвеждането на въоръжение на самолет МиГ-29 и вертолети Ми-24 и Бел 206.

На 28 юни 2019 г. авиобаза Граф Игнатиево ще посрещне поколения летци-пилоти, инженери и авиационни специалисти, свързани с усвояването и експлоатацията на МиГ-29 във ВВС по повод 30 години от приемането на самолета на въоръжение в Българската армия, съобщиха от МО. Официални гости на празника ще бъдат министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и др.

По повод годишнината в 11.30 ч. ще бъде валидирана пощенска марка в блок, след което ще се състои премиерата на филм, посветен на историята на самолета.

Същия ден от 16.00 ч. във Военния клуб в гр. Пловдив ще бъдат отбелязани още две значими за военната авиация годишнини – 40 години от приемането на вертолет Ми-24 и 20 години от приемането на вертолет Бел 206 на въоръжение във Военновъздушните сили на България.

На следващия ден, 29 юни (събота), на територията на авиобаза Граф Игнатиево ще се проведе открит летателен ден. Любителите на авиацията ще могат да разгледат наземната експозиция на авиационна и специална техника. За тях военните пилоти и авиоспециалисти са подготвили богата летателна програма.

Коментари

Задължително поле