Вдигат пенсиите с 10% от 1 юли 2024 г.

Увеличение на пенсиите с около 10% от 1 юли догодина, предвижда проектът за бюджет за 2024 г., съобщи президентът на синдикат "Подкрепа" Димитър Манолов след среща в Министерския съвет.

Правителството покани на срещата само представители на синдикатите, а работодателите не присъстваха. Страните са обсъждали бюджета за догодина, който кабинетът трябва да внесе в Народното събрание до 15 ноември.

Обмислят и промени в размера на майчинството за втората година на детето, а именно то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на МРЗ за догодина беше увеличен, като от януари тя ще е в размер на 933 лв.

Засега не се предвиждат промени при другите видове обезщетения.

На срещата не е обсъждано дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година. Преди дни финансовият министър Асен Василев обяви, че такива не са предвидени, но впоследствие премиерът уточни, че окончателното решение ще се вземе, след като се види изпълнението на бюджета.

Правителството възнамерява да заложи реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 г. от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация. Това е бил друг от акцентите на срещата, съобщава БНР. Манолов отбеляза, че се предвижда диференцирано увеличение на възнагражденията в различните държавни ведомства.

По негови думи, за да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5%, увеличението им трябва да е с 10% номинално. Той уточни, че конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства. Манолов направи уговорката, че днешните разговори са съвсем предварителни.

"Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски - и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано", коментира синдикалистът. На срещата е обявено, че правителството прави анализ на политиката по доходите в сектора на администрацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари