Вдигат по-малко пенсиите от 1 юли

Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е по-малко от първоначално предвиденото.

Отчетената инфлация е по-ниска от първоначално планираната

Индексирането по “швейцарското правило” може да бъде с 10 на сто

Минималната пенсия става 580,57 лв.

Вдигането на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с предвидените 11% в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Причината за това е, че отчетената инфлация и ръстът на доходите са по-малки от първоначалните прогнози. Предложението за индексиране на пенсиите от 1 юли е записано в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Ежегодно от 1 юли пенсиите се индексират по “швейцарското правило” с 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход и с 50 на сто от средногодишната инфлация за предходната година, пише в Кодекса за социално осигуряване. При разработването на бюджета за 2024 г. прогнозата е била за нарастване на средния осигурителен доход през миналата година с 12,9% и средногодишен хармонизиран индекс на потребителските цени от 9,1%. Но данните на НОИ и НСИ показват, че средният осигурителен доход за 2023 г. е 1445,55 лв., което представлява увеличение с 11,3% спрямо предходната година. А отчетената средногодишна инфлация е 8,6%. В резултат при прилагане на “швейцарското правило” увеличението на пенсиите от 1 юли трябва да бъде само с близо 10 на сто. Оказва се, че по-малкото повишение на цените и на доходите в страната от първоначалните прогнози ще изяде част от очакваното увеличение на пенсиите. Ефектът от това ще бъде спестяване на около 100 млн. лв. на държавната хазна.

В Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване е записано, че минималната пенсия от 1 юли ще бъде увеличена от сегашните 523,04 лв. на 580,57 лв. Това представлява увеличение с 11 на сто, колкото беше очакваното индексиране на всички пенсии. Размерът на минималната пенсия се определя с решение на парламента. Затова, въпреки че инфлацията е по-малка от първоначалните прогнози, от 1 юли минималната пенсия ще стане 580,57 лв. Това би могло да бъде променено само с ново решение на новия парламент след изборите.

Размерът на максималната пенсия остава 3400 лв. поне до края на годината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари