Вежди Рашидов: Българските творци имат нужда от подкрепа

Председателят на комисията по култура Вежди Рашидов

Когато през 2013 година предложих десет на сто от онлайн залаганията от хазарта да отиват за култура, бях радостен, че залата ме подкрепи, защото ставаше дума за подкрепа на българските творци. Бях благодарен, че всички парламентарни групи тогава застанаха зад този текст, загрижени за българските артисти. За жалост този текст в закона така и не проработи поради субективни причини. Това заяви председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов при обсъждането на промените в Закона за хазарта, които бяха приети на второ четене в НС по-рано днес.

Днес отново предлагам текст в Закона за хазарта и вярвам, че сега със сигурност моето предложение ще проработи. А то е следното: Не по-малко от 10 процента  от приходите от дейността на Българския спортен тотализатор да се отделят за дейностите, финансирани от Национален фонд “Култура”, обърна се Рашидов към колегите си.

Дълбоко съм убеден, че залата ще подкрепи това мое предложение, защото става дума за творците на България. Ние сме длъжници на младото поколение, на младите актьори, музиканти, изпълнители, художници, певци, писатели, поети, преводачи, сценаристи, сценографи,режисьори, оператори, кинотворци и нашата основна задача е да им дадем шанс, за да  реализират своите дарби, каза председателят на Комисията по културата и медиите.

България има изключително кадърни хора, които тихо и с достойнство носят славата на българската държава в европейски и световен мащаб. Тук е групата на големитехудожници, които формират европейския вкус в изкуството, тук е групата на музикантите, на хората на словото, на виртуозните ни изпълнители. Тук е голямата гилдия на  артистите на свободна практика, които имат непосредствена нужда от подкрепа.  Културата е онова, което осмисля идентичността на всеки народ, подчерта депутатът.

Затова, колеги, моля с вашия глас да подкрепим заедно българските таланти, българските творци, призова Вежди Рашидов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България