Вежди Рашидов: Затриваме с лека ръка паметта на нацията

Вежди Рашидов

"Не може историята и паметта на нацията да се затриват с лека ръка. Всички сме виновни, но някои хора не спазват законите, а други не ги прилагат. Трябва да има поправка в закона за недобросъвестно стопанисване", каза министърът на културата Вежди Рашидов пред Bulgaria on Air.

Той добави, че първата му работа през септември, ще бъде свързана с драстичното увеличаване на санкциите при такива инциденти. По думите му, паметникът на културата продължава да бъде такъв дори и да се събори.

"По закон собственикът е длъжен да си възстанови сградата. Тези складове можеха да бъдат атрактивни мултиарт центрове. Искам те да бъдат възстановени. Смятам, че разумът ще надделее и най-накрая ще имаме пример, че не може така безпардонно да се отнасят към паметници на културата", каза още Вежди Рашидов пред Ганиела Ангелова.

Министърът настоя за силни, адекватни и работещи закони, като посочи, че купуването на паметници на културата е работа на други институции. "Вижте кога са продадени тези обекти и кои са управлявали тогава", посъветва Рашидов.

Той не се ангажира с предположение за това, кой стои зад палежа в Пловдив и призова прокуратурата и следствието да се произнесат по този въпрос. Министърът недоумява как клошари спят в собствеността на стопанин. "Той е длъжен да обгрижва и опазва сградата. Защо я купува, след като не може да се грижи за нея?", попита Вежди Рашидов.

Министърът на културата сподели опасенията си, че инцидентът ще рефлектира лошо върху имиджа на държавата ни.  "Възможно е, ако направим още няколко такива бели, Пловдив да не бъде Европейска столица на културата", алармира той.

Коментари

Задължително поле