Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Вежди Рашидов, пред „Труд“: Антиките в колекцията на Божков са регистрирани, значи са национална културна ценност

Всяко нараняване на културна ценност е престъпление

Познавам колекцията на Божков, тя е много ценна, в нея присъстват както големи български и чужди автори, така и много ценни артефакти. Тази колекция е правена с разбиране, с използване на знанията на консултанти и разбира се, с влагане на средства. Това е инвестиция в добрата българска култура.

Когато е взето решението за конфискация, институциите трябва да са активни, а професионалното им отношение е изключително важно. Когато държавата е предприела мерки за конфискация, това не прави артефактите и картините по-малко ценни, по-малко важни. В колекцията има шедьоври на византийската и тракийската цивилизация, след като те са регистрирани и публично обявени, те стават национална културна ценност.

Категоричен съм, че в случаи като този институциите много бързо трябва да вземат адекватни мерки за начина на вземане на произведенията, за тяхното транспортиране и предаване на определеното място. Ако мерките не са адекватни, самодейността и примитивизмът могат да нанесат непоправими щети на историята. Имаме прекрасни специалист и в НИМ, и в Археологическия музей при БАН. Ужасът, който преживяваме е в това, че хора с неразбиране за тези артефакти боравят с тях като с желязо за скрап и това е повод за негодувание. Всяко нараняване на културна ценност е престъпление. А морално престъпление е отсъствието на намесата на експерти и оторизирани министерства, чиято задача е опазването на ценностите. Това се нарича престъпно нехайство. Институциите не бива да следват събитията. Тяхното задължение е да ги предотвратяват.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.