Вежди Рашидов с паметник на Алеко в Двора на кирилицата

Откриването на паметника на Пейо Яворов събра стотици в Двора на кирилицата

Откриват бюст на Вазов на 25 ноември

Скулпторите Вежди Рашидов и Георги Чапкънов ще изработят бюстове на наши класици в Алеята на писателите в старата столица Плиска. Те са приели да увековечат съответно Алеко Константинов и Христо Ботев. Това съобщи за "Труд" Карен Алексанян, създател на уникалния културно-исторически комплекс "Двор на кирилицата".

Както "Труд" писа, поне 80 поети и писатели от различни народности, творили на кирилица, ще имат свои паметници в Плиска, където е родена азбуката ни. В Деня на народните будители на 1 ноември беше открит паметник на Пейо Яворов, а на 25 ноември предстои откриване на бюст на патриарха на българската литература Иван Вазов. Бронзовият монумент вече е отлят, негов майстор е скулпторът Борис Борисов. Той е изваял и восъчните фигури на български владетели, които могат да се видят в Крепостта част от "Двора на крилицата".

"Изключително съм радостен, че известните български творци ще участват в проект, прославящ България", казва Алексанян. Всеки скулптор е свободен да пресъздаде своето решение за образа на твореца. Така Алеята на писателите ще се превърне и в своеобразна скулпторна школа. Ще бадат поканени и ваятели от Русия, Сърбия, Румъния да създадат паметници на своите творци. На предстоящото откриване на паметника на Вазов в основата на постамента ще бъде поставена пръст от родната му къща в Сопот. Тази традиция ще се спазва при всеки паметник. Поне 5 г. ще са нужни, за да бъде завършена Алеята на писателите, смята Алексанян.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България