На 25 юни 2019 да почерпят

Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Ханде Ерчел ще става леля

Тръмп обяви строги санкции срещу Иран, засягат и върховния лидер аятолах Али Хаменей

Ролс Ройс губи клиенти сред родните милионери Броят на Поршетата в страната нарасна с 10% само за година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 юни 2019

Вдигат пенсиите на 2,13 млн. българи Увеличението ще е с 5,7%, най-високата става 1200 лева

Еленко Божков: Блокът на „ТЕЦ Марица – изток 2“ няма да може да работи на въглища дълго време след пожара

Вежди Рашидов с паметник на Алеко в Двора на кирилицата Откриват бюст на Вазов на 25 ноември

Откриването на паметника на Пейо Яворов събра стотици в Двора на кирилицата

Скулпторите Вежди Рашидов и Георги Чапкънов ще изработят бюстове на наши класици в Алеята на писателите в старата столица Плиска. Те са приели да увековечат съответно Алеко Константинов и Христо Ботев. Това съобщи за „Труд“ Карен Алексанян, създател на уникалния културно-исторически комплекс „Двор на кирилицата“.

Може и 5 г. да са нужни, за да бъде факт Алеята на писателите в Двора на Кирилицата в Плиска. В събота ще бъде открит втория паметник на Иван Вазов след Пейо Яворов.
Може и 5 г. да са нужни, за да бъде факт Алеята на писателите в Двора на Кирилицата в Плиска. В събота ще бъде открит втория паметник на Иван Вазов след Пейо Яворов.

Както „Труд“ писа, поне 80 поети и писатели от различни народности, творили на кирилица, ще имат свои паметници в Плиска, където е родена азбуката ни. В Деня на народните будители на 1 ноември беше открит паметник на Пейо Яворов, а на 25 ноември предстои откриване на бюст на патриарха на българската литература Иван Вазов. Бронзовият монумент вече е отлят, негов майстор е скулпторът Борис Борисов. Той е изваял и восъчните фигури на български владетели, които могат да се видят в Крепостта част от „Двора на крилицата“.

„Изключително съм радостен, че известните български творци ще участват в проект, прославящ България“, казва Алексанян. Всеки скулптор е свободен да пресъздаде своето решение за образа на твореца. Така Алеята на писателите ще се превърне и в своеобразна скулпторна школа. Ще бадат поканени и ваятели от Русия, Сърбия, Румъния да създадат паметници на своите творци. На предстоящото откриване на паметника на Вазов в основата на постамента ще бъде поставена пръст от родната му къща в Сопот. Тази традиция ще се спазва при всеки паметник. Поне 5 г. ще са нужни, за да бъде завършена Алеята на писателите, смята Алексанян.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Величко Минеков е един от най големите ни скулптури както и Крум Дамянов

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.