Вежди Рашидов: Ще предложа ЮНЕСКО да включи църквата „Свети Стефан“ в Истанбул в световното културно наследство

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов ще предложи ЮНЕСКО да включи църквата „Свети Стефан“ в Истанбул в списъка със световно културно наследство.

"Скоро имам среща с президента на ЮНЕСКО", уточни депутатът в речта си на 2-рия Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути. По думите му, „Свети Стефан“ е една перла на пъпа на Балканите.

„Ние, българите, колкото сме и добри, толкова и непознати – непознати, защото живяхме дълго време в една друга система, която имаше своята капсула. И светът още не ни познава – ние сме нови за него. И от 15 години усилено водим политика светът да види една много стара държава с много наслоени култури“, каза още Рашидов.

Той посочи, че малка България е щастлива държава, защото има и византийска, и римска, и ислямска култура. „Притежаваме един от най-големите архиви на ислямски документи, което също е едно от големите богатства на България. Показваме и хиляди експонати в "Лувъра", с което малко държави могат да се гордеят. А в момента там има и втора българска изложба – Преславското злато. И когато открихме тази изложба, президентът на "Лувъра" възкликна: „Защо досега не сме знаели, че има такава култура?“, каза още председателят на парламентарната комисия по култура и медии.

„Много е важен този форум, но всички ние трябва да разберем нещо много важно – визитната картичка на всеки туризъм е неговото културно наследство. България заслужено има своето място в световната култура“, посочи още Рашидов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България