Великобритания налага санкции на Иран заради задържания танкер

Снимка: Архив

Британски министри планират да наложат на Иран санкции след задържането на плаващия под британски флаг петролен танкер в Персийския залив, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс. Британският външен министър Джереми Хънт се очаква да обяви днес дипломатически и икономически мерки, включително евентуално замразяване на авоари в отговор на инцидента.

Великобритания може да призове ООН и ЕС да върнат санкциите върху Иран, които бяха отменени през 2016 г. след сделката за иранската ядрена програма, отбеляза вестникът.

Междувременно НАТО осъди задържането на двата петролни танкера в Ормузкия проток от Иран и призова иранските власти да освободят корабите с екипажите им на борда, информира БНР. Това се посочва в изявление на говорителя на НАТО Оана Лунгеску, публикувано на официалния сайт на организацията.

НАТО счита, че конфискацията на петролни танкери е нарушение на международните морски норми. "Това представлява пряко предизвикателство към международната свобода на корабоплаването", посочват от Алианса. И изразяват подкрепа за дипломатическото решение на ситуацията чрез диалог.

Коментари

Задължително поле