Великотърновският университет реализира амбициозен медиен проект

„Медийната система и журналистическата култура в България (Изследване в светлината на трите модела за отношенията медии – политика на Халин и Манчини)“ е проект, който ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще реализира на два етапа от януари. Той беше оценен високо в конкурса за финансиране на фундаментални научни изследвания – 2019 г. на фонд „Научни изследвания“. По проекта ще работи интердисциплинарен екип. Ръководител е доц. д-р Иво Инджов от катедра „Журналистика и връзки с обществеността“, Филологически факултет. В екипа влизат проф. д-р Илиана Павлова, ръководител на същата катедра, д-р Бисера Занкова – международно признат учен в сферата на медийното право и новите медии, младият учен Ивайло Саправлийски, както и студентите по журналистика от ВТУ Диляна Тончева, Мила Караиванова и Виктория Памукова.

Основната цел е българският медиен модел и журналистическата култура като негов фундамент да бъдат поставени на географската карта на сравнителните изследвания на световните медийни системи.

Проектът ще търси и отговори на въпроса за сегашното състояние на българските медии (111 място в класацията за свобода на медиите на „Репортери без граници“). Какви са корените и проявленията на медийните зависимости? Какви трябва да бъдат медиите? Каква журналистика искат българите? Екипът си поставя за задача да формулира препоръки за конкретни медийни политики, журналистическо обучение и медийна грамотност.

Предвидено е сътрудничество с утвърдени чуждестранни учени, вкл. от Полша. От февруари към катедра „Журналистика и връзки с обществеността“ във Филологически факултет на ВТУ ще започне да функционира кръжок „Българският медиен модел“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони