Велико Търново става духовна столица (обзор)

За началото на заседанието, Караянчева удари звънеца, който е звучал и преди 140 години.

С молебен, историческа възстановка и шествие бе отбелязана 140-годишнината от приемането на Търновската конституция

Камбаните на Катедралния храм „Рождество на Св. Богородица” възвестиха кулминацията на честванията

С молебен, историческа възстановка и шествие бе отбелязана тържествено във Велико Търново 140-годишнината от приемането на Търновската конституция.

Още от ранни зори забиха камбаните на Катедралния храм “Рождество на Св. Богородица”, за да възвестят кулминацията на честванията. След литургията президентът Румен Радев, депутати, министри и юристи бяха посрещнати с хляб и сол в музей “Възраждане и Учредително събрание”. На влизане в емблематичната сграда на майстор Колю Фичето държавният глава коментира предложението да внесе предложение за изменение на действащата конституция , в която да се казва, че Велико Търново е историческата и духовна столица на България.

“Първо ще го обсъдим много внимателно с моя правен екип, приветствам това предложение”, подчерта Румен Радев.

Предложението на правосъдния министър не е механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на тримата големи в правосъдието. Целта е да може да се провежда разследване в случай на наличие на извършване на тежко нарушение на закона или нарушения на служебните задължения. Това коментира главният прокурор Сотир Цацаров и уточни, че предложението среща много голямо одобрение от ЕК.

Преди тържествената сесия на 44-то Народно събрание гвардейци тържествено внесоха в залата на Учредителното събрание конституцията. Заседанието започна след възстановка на събитията от 1879 г.

След края на заседанието, народните представители и официалните гости се включиха в шествие, което премина по централната улица на Велико Търново и поднесоха венци и цветя пред паметника на Майка България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България