Версия: Цигара причинила пожара, убил двама пациенти (обзор)

Стаята, в която е бушувал пожара, отнел живота на двамата пациенти.

Трагедия във Второ вътрешно отделение на „Пирогов”

Не изключват и причината да е искра от късо съединение

Изгарянето било мигновено заради наситената с кислород среда

 

Запалена цигара в болничната стая предизвикала пожара, причинил смъртта на двамата пациенти на „Пирогов”. Това е основната версия на разследването на трагедията, разиграла се във Второ вътрешно отделение на института за спешна помощ.

Загиналите са Кольо М. и Димитър Р. на 68 и 55 години. Единият от тях е бил пушач, но разследващите не уточниха кой от двамата.

"Няма пряк свидетел, който да каже каква е причината за възпламеняването - дали цигара, искра или късо съединение", заяви Стойно Цветков, главен разследващ полицай от СДВР.

Пламъците избухват около 3,50 ч в стаята с двамата болни, приети във Второ вътрешно отделение на „Пирогов”. Помещението е на втория етаж в една от старите сгради във вътрешния двор на института, строена към 1930 г. Само след 2-3 минути пристигат 8 пожарни коли, а после – още 4. Евакуирани са 32-ма пациенти от отделението, като най-тежко болните са изнесени с носилки и инвалидни колички и настанени в други отделения. 15 от тях са пострадали от обгазяване, но само една жена – малко по сериозно, казаха от института.

В сградата има инсталация за подаване кислород под налягане до всяко легло и в случая не става дума за гръмнала кислородна бутилка, както съобщаваха сайтове почти до обед вчера. Системата е нова, поддържа се и се контролира строго от служители на сертифицирана фирма, която отговаря за медицинските газове в болницата. Проверките са веднъж месечно. Отделно в „Пирогов” има техническо лице, което също отговаря за системата и във вторник човекът я е проверил, казаха от института.

68-годишният пациент, който е имал белодробно заболяване, се нуждаел от високи дози за обдишване и въздухът в стаята е бил наситен с кислород. Другият пациент бил с онкологично заболяване и настанен в стаята вечерта преди пожара.

От дълги години в сградата няма обособено място за пушене. Пациенти обаче споделиха пред „Труд”, че тайно и на риск може да се пуши в санитарното помещение за баня, която е една на етажа. Било почти изключено да се запали цигара в стая. Но ако някой пушач бъде заловен, може да се стигне до принудително му изписване и глоба за нарушение на вътрешните правила.

Според експерти от един източник на кислород в стаята, при затворени врати и прозорци, трудно би могло да се стигне до висока концентрация на кислород. Затова те допускат, че искрата – дали от цигара, или от късо съединение е била близо до кислородната маска на единия пациент. Обсъждане е и версията ,че той самият я е свалил и е запалил цигара на сантиметри от нея.

Има обаче и версия, че искрата може да е тръгнала от късо съединение в контакт, лампа или друг в стаята.

Въпреки пожара, най-голямото българско здравно заведение за спешна помощ, не спря приемът на пациенти нито за минута вчера. Хора от съседните незасегнати стаи бяха върнати по леглата им още преди обед. С помощна екипи от Столична община още вчера започна ремонта на щетите от пожара.

По нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров случаят е възложен на следователи от Национална следствена служба, която работят по тежки инциденти и аварии.

 

Здравният министър Кирил Ананиев:

Под заплаха са били 80 души

Минути след сигнала за пожара в „Пирогов” на място пристигнаха здравният министър Крили Ананиев и МВР шефът Младен Маринов, за да видят на място какво се е случило. Оттам отпътуваха за сутрешното заседанието на Министерския съвет. То бе открито от премиера Бойко Борисов с думите: "Ананиев и Младенов ми докладваха за случая в "Пирогов". Разследването тече, дано не се окаже, че са пушили в стаята. Да изкажем благодарност, че са живи обгазените хора. Леко са обгазени, но можеше да стане голяма трагедия", добави Борисов.

"Едно голямо човешко професионално благодаря на дежурния екип на "Пирогов", на МВР, пожарната и служителите, които проявиха мигновена и адекватна реакция към ситуацията. Не само двамата мъже, които са починали, са били под заплаха, а и още 80 души. Ако не е била адекватната реакция на персонала, щеше да е много по-голяма белята", посочи Кирил Ананиев. Той успокои, че в момента болницата работи в нормален ритъм, не се връщат пациенти.

Коментари

Задължително поле