Веселин Станков от екипа на д-р Емилова: Живата храна укрепва духа и тялото

Младият мъж споделя опита си в кулинарното училище на медицинския център

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 46 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Визитната картичка на Веселин, даже в непълен вариант, би изпълнила няколко вълнуващи страници. Но може да се събере и само в три думи - отговорен за света веган.

Веднага уточнява с колко предубеденост и неточности е обрасло веганството и че никога не прави от темата център на вселената. Свободният избор е много важен, още по-важно е да го правим, след като сме възможно най-добре информирани, е убеждението му.

На тази кауза Веселин е посветил близо 6 години в медицинския център на д-р Емилова. Шегува се, че скоро ще завърши подготвителния период и след първите 7 вече ще има своя школа в практическото приложение на натрупания опит.

Пътищата на Станков и лекарката се пресичат преди 6 години, и както и двамата казват, нищо в живота не се определя от случайността. След кратко време на опознаване и споделяне лекарката попитала младия мъж какво ще го спечели да работи за медицинския център. Отговорът бил, че вече е спечелен и приема мисията на медицинския център като своя.

Преди да стане част от екипа на д-р Емилова, Веселин е бил организатор на доставките в голяма верига пицарии, изпълнителен директор на Асоциацията на биотърговците, полеви експерт към дружеството за защита на птиците, работил по проект за опазване на едрите хищници в България, както и по още други с екологична насоченост. Бил е един от създателите и съдружник в първия веган ресторант в София. Завършил е екология в СУ „Кл. Охридски” и пак там курс по нутрициология при доц. Ламбаджиева.

Станков не се уморява да отговаря на въпроси и да споделя как най-лесно да се избегнат разочарования и несигурност от хората, избрали здравословния начин на живот. Стъпките по този път могат да са много лесни, ако имаш опитен водач, преминал през проби и грешки. Веселин е точно този човек. По-рано е имал период на хранене, който сега нарича безобразен. Запалил се по трупането на мускули, фитнесът заел голяма част от времето му, вземал изолирани чисти протеини. Но не се чувствал добре. Край на лутането по пътя към хармонията сложил филмът „Земляни”. През 2008 г. светът ми се преобърна, казва Станков.

Само след няколко дни мъжът се потопил в изцяло нов свят. Спрял да яде месо и това се оказало нещо съвсем естествено за него. Не било изключение в детските си години Веселин да прибере у дома бедстващо животинче и да се грижи за него.

В менюто му останали яйца и млечни продукти заради убеждението, че само чрез тях може да си набавя пълноценен протеин, необходим за запазване на добрата физическа форма. Свръхкомпенсирането на липсата на месо с много млечни продукти обаче довело до появата на упорит дерматит. Грешки в диетата са най-често споделяните от пациентите на медицинския център препъни камъни, с които не могат да се справят сами. И тук се отзовава като една зелена линейка Веско. С удивително търпение се потапя във всеки личен проблем, изслушва с насърчение и винаги намира верния съвет. За точността му помагат собствените изпитания, които вече е оставил в миналото.

Спомня си, че спрял всички животински храни, попадайки на сайта „Земя на заем”. Следващата логична стъпка била да премине изцяло на суровоядство, което съветва хората да правят само при сериозен здравословен проблем. В други случаи едно балансирано меню, базирано на непреработени растителни храни, може да е устойчив пълноценен начин на живот за съвременния човек. Добре е основната част от продуктите в менюто да са от регионални източници. Живата енергия в тях преминава лесно в клетките, усвоява се пълноценно и прави всяка клетка по-устойчива и по-жадна за щастие.

Кулинарното училище дошло като естествена стъпка в работата на Станков в медицинския център. Казва, че преди да срещне д-р Емилова, никога не е имал началник над себе си. В нейно лице попаднал на възможно най-добрия вариант и двамата довършват еднакво започнато от другия изречение.

Всеки следобед Веселин показва на пациентите рецепти за нещо вкусно и полезно. Започва с подбора на продуктите и съвети откъде да се набавят. Работи с оборудване, достъпно за всекиго и обяснява как по ефективен и неразточителен начин да се набавят необходимите уреди. Рецептите се подбират според препоръките на медицинския екип на лекарката и опита, натрупан за 26 години в центъра.

В подходящите сезони Веселин прави и „спецкурс” за ядливи диворастящи зелени растения. Посочва ги на пациентите в естествените им обиталища и изтъква неоценимите им ползи за здравето и начините за употреба.

Казва, че иска да провокира промяна в мисленето на хората, а не просто да ги научи как да приготвят нещо полезно за трапезата си. Съветва и решилите да преминат към растителен начин на хранене да внимават с количествата растителни мазнини и ядки. Посочва като полезна утвърдената в много проучвания цялостна растителна въглехидратна храна. Доказва го и историческият опит - могъщи цивилизации са процъфтявали хилядолетия с храни като ориз, царевица, пшеница, картофи.

На родителски въпроси Веско отговаря, че на малчуганите нищо не бива да се натрапва. Те не могат изкуствено да се разделят на месоядни и вегетарианци, защото са в една-единствена група - тази на децата. А те много често попиват видяното от родителите и най-добре изборът им да стане по естествен път.

Мечтая за времето, когато няма да се налага да обяснявам защо храненето на растителна основа е необходимо и ценно и мнозина ще са достигнали до това убеждение по свой път, казва Веселин. И продължава с уроците в полза на каузата.

 

 

Рецепта на консултант сътрудник Веселин Станков

Постна баница

Продукти:

10 листа пълнозърнести кори,

300 г тофу,

200 г натурални маслини,

1 стрък праз,

200 г пресен спанак,

30 г слънчогледов тахан

Приготовление:

Спанакът и празът се нарязват и се сваряват на пара за няколко минути. Маслините се нарязват на ситно. Тофуто се натрошава. Тези продукти се объркват добре в купа. След това започваме разпределянето на плънката върху корите, като използваме вместо олио капки слънчогледов тахан. Печем във фурна на 180 градуса с включен вентилатор за около 20 минути или докато корите придобият меден цвят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве