Вече може да ядем и щурци. Какво трябва да знаем?

Снимка: Pixabay

Замразени, изсушени или на прах: могат да се поднасят като храна в ЕС

Да са вписани в етикетите

Всяка нова храна в ЕС трябва да бъде одобрена. От вторник единствено виетнамската компания Cricket One може да предлага на единния пазар в ЕС частично обезмаслен прах от домашен щурец (Acheta domesticus). Щурецът вече беше включен в списъка на новите храни след анализ на научни изследвания.

А от четвъртък, 26 януари, ще могат да бъдат преработвани и ларви на брашнения бръмбар (Alphitobius diaperinus). Подобни правила съществуват от известно време за скакалците и за ларвите на брашнения червей (Tenebrio molitor).

Прахът от домашния щурец ще може да се слага във всички възможни храни. В хляба и кифлите, в тестените изделия и миксовете за кексове, в сосовете и супите, в заместителите на месото и млякото, в картофените продукти или в шоколада, но и в други продукти. В такъв случай продуктите не могат да бъдат етикетирани като вегански или вегетариански.

Все още обаче не е ясно дали и колко бързо тези продукти ще се наложат на пазара. Досега гамата от храни с насекоми е „наистина много, много малка пазарна ниша“, обяснява специалистът по хранителна химия Армин Валет от Консултантския център за потребителите в Хамбург. В момента в Германия се предлагат само няколко продукта с малки количества насекоми - десертчета или макарони. До използването на прах от насекоми за производството на бисквити или брашно скоро няма да се стигне, казва Валет.

Възможно ли е да ядете насекоми, без да знаете - не, защото насекомите трябва да бъдат обозначени като съдържание върху опаковката на продуктите. Европейската комисия пояснява: „Всеки може сам да реши дали да купува храни, произведени от или съдържащи насекоми.“ От своя страна Валет призовава за ясно етикетиране върху опаковките. И то по начин, който е лесноразбираем за всички. Например „бисквити с насекоми“ или „паста с насекоми“.

Както и много други храни, в редки случаи прахът от насекоми може да предизвика алергични реакции. Например при хора, алергични към раци, мекотели и акари. Информация за това трябва да бъде посочена в непосредствена близост до списъка със съставките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения