Дневен хороскоп на Алена за петък, 06.12.2019

На 6 декември 2019 да почерпят

Скорсезе и Копола: Студио „Марвел“ не прави кино! Всичко е само един комерс, твърдят легендарните режисьори

Парламентът прие бюджета за 2020 г.

„Стачката на стачките” парализира Франция Милиони на бунт срещу пенсионните реформи на Макрон

#MeToo трейлър на новия политически коректен филм за Бонд “Силната чернокожа жена” Лашана Линч съперничи на 007

Пирати отвлякоха гръцки танкер край Нигерия

3028 лв. заплата в софтуерните компании Над 30 хил. са заетите в бранша

Протеини пазят сърцето и кожата в студа Балансираме белтъчния прием с фибри

Словашкият парламент отхвърли спорен законопроект за абортите

50% излишно висше образование

Чаатай Улусой надебеля

Кардайъ: Лъсна съглашателството между ГЕРБ и БСП

ГДБОП разби банда „ливанска пералня” (обзор) Босът Ахмад Шараф и пет от мулетата му са обвинени за пране пари

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 6 декември 2019

Вечните книги на България градят безценна поредица Фондация “Българско слово” представя утре първите си 3 колекционерски издания

Предстои публикуването на общо 101 основополагащи творби

Фондация “Българско слово” представя утре първите три творби от уникалната си поредица “Вечните книги на България”.

Организаторите канят всички ценители на писменото слово на събитието, което ще се състои утре, сряда, 20 ноември от 17:30 ч. в сградата на Българска телеграфна агенция на булевард “Цариградско шосе” №49.

Първите три заглавия от колекционерската поредица са “Жития и чудеса на българските светци”, Христо Ботев, “Поезия. Публицистика” и Димчо Дебелянов, “Скрити вопли”. Академик Антон Дончев, почетният член на редакционната колегия на “Българско слово” ще поднесе приветствие.

С изданията ще ни запознаят проф. Валери Стефанов, проф. Кирил Топалов и проф. Искра Христова, които са работили по тяхното издаване.

Амбициозната задача на младата фондация е да издаде първоначално 101 основополагащи заглавия в родната литература. Подборът на произведенията е поверен на взискателен редакционен съвет от светила в българската литература, наука и изкуствознание. В процеса на подготовката на поредицата пристигна скръбната вест за кончината на големия български поет Любомир Левчев. Като член на редколегията на Фондацията той взе дейно участие с предложения и съвети в подготовката на поредицата “Вечните книги”.

Редакционна колегия

“С уважаемите членове на колегията изготвихме първоначален списък със сто заглавия. Тогава някой съвсем уместно предположи, че въпреки старанието е възможно неволно да сме подминали някоя значима творба – затова фиксирахме “задачата минимум” на 100+1 заглавия, за да запълним евентуален пропуск”, разказа управителят на фондацията Христо Кьосев.

В поредицата “Вечните книги” са събрани най-знаковите произведения на българската литература, но освен тях са представени и малко известни, но изключително стойностни творби. Колекцията обхваща периода от ранните писмени паметници на IX век до утвърдени автори на съвремието. Редът на издаването на книгите не е хронологичен, което дава по-голяма свобода на съставителите и гъвкавост при разпространението.

Либерализирането на издателската политика през последните три десетилетия създаде хаос в предлагането на класически и съвременни творби на български автори. Те се издават епизодично и често се представят в съкратени или адаптирани издания. Изчезна експертната оценка на редактори, критици и литературни историци, отвори се врата за подмяна на естетическите стойности, за налагане в обществото ни на “шедьоври”, които са доста съмнителни като художественост и послания.

Ето защо в поредицата читателят ще преоткрие онези стълбове на литературата ни, без които ние няма как да бъдем достойна нация сред другите народи в Европейския съюз.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.