Вземат ежедневно проби от морето в Албена

Морето е кристално чисто, но много летовници се страхуват да се къпят заради насажданата психоза, че теченията могат да донесат замърсяване от украински води.  

С проверки борят спекулациите за чистотата на водата

Ежедневен мониторинг на чистотата на морската вода въведе курортът Албена. Пробите ще взема главният санитарен инспектор на ваканционното селище д-р Тамара Стойкова, а анализът им за ешерихия коли и ентерококи ще прави независима лаборатория. Резултатите ще се публикуват в интернет страницата на комплекса и в профилите в социалните мрежи, а целта на превантивните проверки е да се избягнат всякакви спекулации за чистотата на морето пред родните плажове.

Този в Албена за 26-а поредна година е носител на „Син флаг“. Въпреки че морската вода навсякъде по Черноморието ни в момента е кристална, хотелиери казват, че валят въпроси от летовници и резервирали ваканции дали е безопасно да се къпят. Истерията предизвика взривената стена на яз. Каховка в Украйна. Ежеседмично РЗИ във Варна и Добрич опровергават с данни съмненията за замърсяване, но много хора се въздържат да влизат в морето. В малки курортни селища на север отчитат и отказани резервации за юни заради психозата. Хотелиерите там смятат, че силният сезон ще е твърде къс и затова няма да бъдат достигнати прогнозираните от Министерството на туризма ръстове. 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм