Видински адвокати излязоха на протест срещу процедурата за избор на главен прокурор

Снимки: Ирена Данаилова

Видински адвокати излязоха днес на протест срещу процедурата за избор на главен прокурор. Те протестираха пред Съдебната палата във Видин и изразиха позицията на видинската адвокатура срещу порочната процедура за избор на главен прокурор на Република България. Славяна Младенова, председател на Видинската адвокатска колегия, съобщи, че колегията първи в страната са изразили своята позиция по казуса.

Не случайно е избран днешния ден за мирния протест -днес се отбелязва Деня на европейските адвокати. Младенова допълни, че „Висшият съдебен съвет (ВСС) е извън мандат и в този случай смятаме, че е нелегитимен и не може да избира такава фигура като главен прокурор. Министърът на правосъдието не направи предложение и според нас на практика процедурата е порочна и кандидатурата не е подходяща. Там, където правото си отива, си отива и държавността“

Видинските адвокати излязоха на протест за да покажат не само позицията си като професионалисти, но и да защитят интересите на всички български граждани, защото адвокатите по призвание и по професия сме защитниците на техните права, каза още адвокат Славяна Младенова.

Видинската адвокатска колегия нароява около 130 адвокати, като повечето живеят и работят в София. Във Видин работят около 50 адвокати.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони