Вижте най-редките цветя в света

Цветята имат красота, която е несравнима с нищо друго. Но за съжаление, много редки цветя в света вече са изчезнали в дивата природа и съществуват някъде на определени места по света, благодарение на усилията на ботаници и природозащитници и могат да се срещнат на много редки мета в дивата природа, или в големите ботанически градини.

Има цветя, които са редки, защото са били отглеждани по един определен начин в продължение на много години, като например най-рядката роза в света, Жулиета Роза *. Били са нужни цели 15 години, за да може розовъда Дейвид Остин, да я култивира в Англия, освен това му е струвала над 4 млн. долара. Розата има венчелистчета с цветове на праскова и кайсия. В пълен разцвет се разкриват цветовете в сърцевината.

Червена Камелия ** - Растението е събрано в Китай през 1804 г. от Джон Мидълмист, който го предава в една градина, но то изчезва от там. Все пак до 1823 г. негов потомък се е намирал наблизо, в колекцията от камелии, която шестият херцог на Девъншър е отглеждал в своята оранжерия . Растението цъфти повече от два века на няколко мили от първия си дом извън Китай. Смята се, че в света са останали само две – тази, която е в оранжерията на херцога на Девъншър в западен Лондон, и другата в Нова Зеландия.

Шоколадовият космос *** за жалост е изчезнал от дивата природа. Цветът му е наситен червеникавокафяв, и има шоколадов аромат, когато цъфти. Това цвете е родом от Мексико. То не дава никакви семена и трябва да се отгледа с помощта на тъканна култура или разделяне на корена, което означава, че днес оцеляват само клонинги на оригиналното цвете.

  

                    *                                          **                                        ***

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл