Вижте снеговалежа в някои части от страната днес (СНИМКИ И ВИДЕО)

Снимка: Фейсбук, Meteo Balkans /Georgi Valchanov/

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение за опасно време и снеговалежи в някои части на страната.

Още преди обяд сняг заваля по пътя към граничния пункт "Гюешево", информираха от АПИ.

В следобедните часове заваля и на Витоша, като в част от високите квартали, също в Банкя и Кокаляне се образува и тънка снежна покривка. Затова са извършени обработки с опесъчаване и избутване на снежна маса в природен парк "Витоша", съобщиха от Столичната община.

По планинските пътища снегопочистваща техника е извършила обработки с опесъчаване в участък от пътя "Драгалевци - Алеко" от заслон "Бай Кръстьо" до хижа "Алеко", както и от "Екостационар" до Златните мостове. Контролът на дейностите по почистването се извършва от Столичния инспекторат. Обстановката на територията на Столична община се следи от дежурни екипи на Столичния инспекторат и дирекция "Аварийна помощ и превенция", които извършват обходи на терен.

В момента в останалите райони на общината валежите са от дъжд. Градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути.

Мокър сняг валя и в периферията на Драгоман, Перник и Кюстендил. 

Около 35 сантиметра сняг е натрупал до момента в старопланинския проход Петрохан, по който минава най-прекият път между София и Монтана, съобщиха от Областното пътно управление в Монтана.

Пътят постоянно се почиства и опесъчава, и движението на автомобили по него не е спряно. Няма наложени ограничения, освен забраната за преминаване на автомобили над 12 тона, уточниха от управлението.

В момента снегът продължава да вали обилно, на някои места има навявания и малко след почистване на шосето, върху него пак се трупа сняг. Заради това шофьорите трябва да проявяват особено внимание при преминаването през прохода, казаха от пътното управление.

Сняг падна във високите части на планините и по останалите старопланинските проходи.

Прогнозите на синоптиците се сбъднаха и заваля във високите части на Стара планина, Рила и Пирин.

 

И през следващото денонощие ще се задържи облачно и дъждовно, като валежите ще продължат и през нощта срещу събота.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето