„Викът“ на Мунк рисувана от луд

1893 - темпера върху картон, намира се в Националната галерия в Осло. Това е най-известната версия и се смята за най-хубавата.

1893 - восъчни пастели върху картон. Тази версия също претендира за първата картина “Викът”. Тя се намира в музея на Мунк в Осло.

1910 - темпера върху картон. Смята се че Мунк я пресъздал, след като продал картината от 1893 г. Лицето на викащия човек е най-призрачно тук.

1895 - пастел върху картон, продадена от Сотбис. Това е най-цветната от четирите картини. Едната от човешките фигури на заден план е надвесена.

Заради влагата картината се покрива с нанокристал и избледнява

Пигментът кадмиево жълто станал с цвят слонова кост

“Викът” на Едвард Мунк от 1893 г. е подборно анализирана картина, но през годините един надпис върху картината е бил пренебрегван от арт историците. В горния ѝ ляв ъгъл е написано следното: “Това може да го е нарисувал само някой луд” (Could only have been painted by a madman).

Специалисти твърдят, че най-сетне са разгадали кой е авторът на това изречение. Има теория, че това е отзив на посетител в някоя от галериите, където е излагана картината, според друга самият художник е автор и на изречението.

Куратори от Норвежкия национален музей за изкуство, архитектура и дизайн, в чиято колекция се намира “Викът”, смятат, че са разгадали дългогодишната мистерия. Според тях Мунк е авторът зад думите, съобщава “Ню Йорк Таймс”. “Буква по буква, дума по дума изследвахме надписа, той е идентичен с почерка на Мунк - казва Май Брит Гуленг, ръководител на изследването.

Междувременно е открита и причината картината видимо да избледнява. Ярките жълто-оранжеви участъци в небето, водата и около устата на викащия човек днес са по-скоро в цвят “слонова кост”. Наскоро експертите най-сетне установиха на какво се дължи това - върху платното избиват нанокристали.

Дженифър Мас, директор на лаборатория за научен анализ на произведения на изкуството в Харлем, обяснява, че микроскопът е разкрил наличие на “нещо като сталагмити” по повърхността на платното. Оказва се, че това са нанокристали, които са се формирали върху участъците, които са рисувани с кадмиево жълто.

Коментари

Задължително поле