ВиК-Пловдив: Няма опасност за жителите на Пловдив относно питейната вода

Снимка: Архив

Предупредиха гражданите да не купуват сладководна риба с неясен произход

"Няма никаква опасност за жителите на Пловдив относно питейната вода. Чисто превантивно направихме тази реакция, тъй като те са най-близко до коритото на реката. Нашите сондажи са на 80-90 м дълбочина, през два геоложки хоризонта минават, през глинести слоеве, тъй че няма никаква опасност повърхностна вода да попадне в нашите сондажи и оттам в питейната мрежа", заяви пред БТВ Антон Гълъбов, който е главен инженер на ВиК-Пловдив.

РЗИ взима проби от чешмите и водоизточниците, за да се проверява качеството на водата. Междувременно общинска охрана дежури край бреговете на реката в Стамболийски и следи да не се вади мъртва риба от водата. Предупреждават се и гражданите да не купуват сладководна риба с неясен произход от магазинната мрежа, тъй като не се знае какви вещества съдържа тя и дали не е потенциално опасна за здравето. Зам.-кметът на Стамболийски Любомир Марков обясни, че хората се информират и чрез фейсбук групите на града.

Животновъдите в района са предупредени да не водят животните си да пият вода от реката.От "Екоинвест" ЕООД са категорични, че замърсяването не е тръгнало от тях. "Смея да твърдя, че нямаме вина за това, което се случва в река Марица, понеже знам каква е технологията на фирмата. Работим в нормите и изискванията на всички екологични институции, включително в България и ЕС. Имаме всички видове лицензи, дадени на територията на страната ни и на ЕС.

Постоянно сме под мониторинг на екоорганизации, на доставчици и т.н. Не можем да си позволим да направим нещо, което да застраши природата, рибите, населението, водата и т.н. Нашите води, които излизат от преработката, се вливат в канализацията на ВиК, оттам отиват в една малка река, която се казва Пишманка и от тази река отива в Марица. В тази река няма една умряла риба. Няма как. Ако отравяме рибата, трябва да тровим рибата от самото начало, а не в Стамболийски. Ние сме най-видимите, най-големите и най-удобни за хващане на този проблем. Изключено е, не работим от вчера", каза пред БТВАнгел Ангелов, представител на фирмата.

Коментари

Задължително поле