Кирил Ананиев издаде заповед във връзка с работата на кооперативните и фермерски пазари

Търсенето на жилища в София се премества на север и запад Разширяват новото строителство извън южните квартали

Русенски ученици рисуват автопортрет с маска Художникът Иван Иванов-Йоаний задава задачи на класа си

Рудозем отмени бедственото положение, 11 села в Смолянско са без ток

СЗО: Вестниците не разнасят коронавируса, нито пък пратките

Пинк преболедува коронавируса Певицата дари 1 милион долара за медици

Реализираха сделки с бизнес имоти за 270 млн. евро

Любо Ганев отговаря точка по точка на „Хебър“

Намаляват наемите на засегнати фирми За бързите заеми няма да има наказателни лихви до края на извънредното положение

Правят шлемове за защита, вместо телефони Фирми за сувенири произвеждат предпазни средства

Пламен Димитров: 44 хил. са новорегистрираните безработни от началото на извънредното положение

Ангела Меркел: Коронавирусът е най-голямото предизвикателство пред ЕС от основаването му

Втори излекуван от коронавирус в МБАЛ-Шумен

Пуснаха нов дълг за 1 млрд. лв.

Първи ден без нарушители на ограниченията във Варна

ВиК-Шумен спря чешма, точена от 7 улици

Пратеници на ВиК-Шумен разкопаха в петък тръбите и спряха чешма, ползвана незнайно колко време от жителите на ромската махала „Бялата пръст“. Безплатният извор без водомер на улица „Седма“ беше разтурен от багер. Никой не се втурна да го брани, но според водомайстори всички некоректни абонати със спряна вода, са си пълнили от него живителна течност с туби.
Над 200 абонати има по общо 7-те улици /“Първа“, „Втора“…/ на ромския квартал, а от тях само 20% са коректни и плащат всеки месец, каза инж.Стоян Стоянов от ВиК-Шумен. Останалите се бавят с месеци, а който просрочи година, по правило трябва да му спрат водата. Къщите са без водомери, защото за тях са нужни шахти с капаци, а абонатите не ги изграждат. Затова плащат по норматив по 5 кубика вода на човек месечно. Двама водомайстори чакат платци всеки месец в махленски клуб, но от опит е известно, че когато се появи багер и група служители, се събират повече пари.
По време на петъчното масирано присъствие Атанас Иванов, който не беше плащал от 2016 г., внесе 50 лв. за фамилията си. Това е само 30% от дължимото. Самотната майка с две деца Емилия Ангелова също дотърча с пари, но се оправда: „Не са идвали три месеца, не знаех, че аз трябва да ги търся“. Други роми пък се сърдеха на медийното присъствие, докато багера разруши и втора течаща непрекъснато чешма в необитаема къща. „Ко снимате, злато ли е намерено?“, ядосваха се млади и стари.
Според водомайсторите най-лошото е, че в махалите освен че не си плащат, но нямат и култура на ползване на водата. Чешмите са вместо хладилници, денонощно църцорят, за да охлаждат бира през лятото. Миналата седмица била прекъсната водата на 12 абонати в „Бялата пръст“, каза инж.Стоянов.
ВиК-Шумен оповести за медиите петъчната си проверка след като изнесе информация за загуби от над 99% в двата ромски квартала. Освен това в града върви и подписка срещу скока на цената на водата, заложен в 5-годишния бизнес-план на дружеството.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.