Вирусът скри шапките на всички хибридни войни

Илюстрация: Иван Кутузов - Кути

Производството на ваксина срещу световна пандемия не е бизнес, а важна функция в полза на човечеството ни

По стечение на обстоятелствата, а и по ред и по право, в епохата на хибридните войни най-ефикасна от всички заплахи се оказа природната. Докато големите центрове на войната се надпреварваха да си нанасят хибридни удари, тайно, невидимо, незабележими на пръв поглед действия, без конкретен поръчител, чрез посредници, мними съюзници, проводници на скрита стратегия, проникващи скрито в обществата ни инфилтрирани елементи, икономически, финансови, енергийни стратегии се сблъскахме с перфектното им проявление. Появи се нещо наистина истинско.

Той е хибрид, но не измислен, а реален. Нещо на границата между живата и неживата материя. Няма признаци на живо създание, защото не се храни, не се размножава вътре между вида си.

Въглероден кристал обвит с жива протоплазмена обвивка. Хибрид - Par excellence! Живее и създава такива като него единствено като променя същността на приемника, по всички класически правила на рекрутмънта. Прониква скрито, първоначално не дава симптоми и индикации за целите си. Ползва посредници. Невероятно ефективен и... глобален. Вирусът „скри шапките“ на всички наши човешки напъни за хибридни войни и заслужено си сложи „короната“ на коронавирус. Изпълни всички условия на хибридната война. Парализира социалните и здравните системи, предизвика срив и затваряне на борсовите пазари, създаде условия за икономически колапс, отвори вратата на рецесията, занули бюджетните излишъци, създаде масова психоза, затвори граници, училища, заводи, остави усещане за заплаха за бъдещите дни. Блокира дори учения на НАТО. Обедини всички тези ефекти в една взаимно влияеща се хибридна взаимовръзка. Показателен урок за човечеството какво е истинска хибридна война.

Избухналата „вирус-хибридна революция“ в „една отделно взета страна“ като в ленински политически памфлет се разпростря върху „международното положение“. А то се оказа не само неподготвено, но и доста нестабилно. Самообявилите се за световни регулатори гледаха дистанцирано дали отделно взетата страна ще се срине под натиска. Впоследствие и отделно взети континенти -- Азия, Европа, Австралия. После се изолираха. Дори се опитаха да си купят разработките по ваксината от един от континентите за своя собствен. Скандалът избухна когато германският „Welt am Sonntag“ разкри как американските власти са опитали да изкупят немската компания „CureVac“ за биотехнологии - разработваща ваксина срещу коронавирус COVID-19. Според публикацията срещу един милиард долара те са планирали да получат пълни права върху лекарството. Ще кажете парите са си пари, а и те „си ги печатат“. Да, но частната компания „CureVac“ работи съвместно с института „Paul Ehrlich“ - държавна структура, която се отчита директно на германското правителство, а то има ексклузивни права в замяна на вложения информационен и финансов ресурс. Има и друг момент. Производството на ваксина срещу световна пандемия като коронавируса не е бизнес, а важна функция в полза на човечеството ни и за това ние се уповаваме на държавните и международните институции, които и издържаме.

В тези критични дни един американски експерт предложи да се задейства чл. 5 от договора на НАТО за защита от коронавирусната епидемия срещу Китай. Интересно, но в този член освен въоръжен отговор е разписано също и как страните членки си оказват помощ една на друга, а не как се изолират границите на съюзна Европа. По същата тази клауза на НАТО, Италия и всички европейски съюзници бихме могли да поискаме помощ от САЩ не само карантина. Сложно е с международното положение, то е... международно. Донякъде съжалявам, че не е прието това предложение, за да се изравнят сметките, кой колко давал в междусъюзническите си задължения за разходи за въоръжения и колко е готов да даде за взаимопомощ при бедствия от такъв глобален порядък и на кого?!

Иначе като стожер на международния механизъм изненадващо се яви Саудитска Арабия. Предложи екстрена среща на групата Г-20 в следващите дни, посветена на борбата с коронавируса и световната икономическа криза. В същото време Тръмп, Путин, Си Дзинпин и други лидери няма да отидат никъде - преговорите ще се водят чрез онлайн телеконференция. Такава екстрена среща е свиквана само през 2008 г., когато по инициатива на френските и британските власти лидерите на 20 държави се събраха във Вашингтон, за да обсъдят методите за справяне с глобалната криза, причинена от срива на американските пазари поради банкрута на кредитната и финансова пирамида на „ценните книжа“, изобретени от банките. Ще успее ли клубът на международниците да се справи с малкия вирус-хибрид?

За някой от техните нерешени проблеми той даже спомогна. ИДИЛ призова да се прекратят операциите в „заразената“ Европа.

Турският президент набързо ще трябва да се откаже от напъните Европа да приема тълпи от неизследвани и без медицински контрол мигранти, пуснати от него по границите. Тактиката му просто се изпари като пустинен мираж.

За момента вирусът държи „короната“ на разрушител на международни модели.

В световната икономика го определиха като чудовище. Икономическите прогнози бяха преразгледани поради разпространението на вируса в Европа и САЩ, както и появата на нови доказателства, че икономиката на Китай - първата страна, засегната от пандемията - беше ударена по-силно от очакваното. Екипът на „Морган Стенли“, ръководен от Четън Ахая, заяви, че глобалната рецесия вече е „основен сценарий“, а растежът тази година ще спадне до 0,9%. Ian Hatzius и неговите колеги от „Goldman Sachs“ прогнозират забавяне до 1,25%. „S&P Global“ очаква ръстът да бъде между 1% и 1,5%.

Освен, че преодоля всички институционални и икономически бариери, вече „коронованият“ вирус-фаворит срина и ученията на най-силния съюз на Земята, на НАТО в Европа. Ученията „Defender Europe 20“ започнаха през февруари и трябваше да продължат до юни. Те са най-голямото американско учение за прехвърляне на войски от САЩ в Европа през последните 25 години. 19 държави участваха в „Defender Europe 20“ - седемнадесет членове на НАТО и двама партньори. Под въздействието на вируса с хибридно действие командването на германския Бундесвер обяви решението си да се оттегли от ученията. А това обезсмисли и замисъла на маневрите, защото основните места за учението бяха подбрани в Полша и Германия.

Оборудването за американските бронетанкови бригади, участващи в ученията, се разтоварва в пристанищата на Белгия, Холандия и Германия или се съхранява в складове в Белгия и Германия. Това оборудване и въоръжение и бойна техника се транспортират от Германия в конвои до учебните полигони в Германия и Полша. Логистиката на тези превози беше осигурена от 1500 германски войници. Предвиждаше се до 100 железопътни превози с влак до мястото за обучение и до 50 дни транспорт в конвой по пътя. Тази задача е изпълнена само частично досега. Както се вижда основната логистика се осъществява от германската армия. Напускането от Бундесвера на ученията „Defender Europe 20“ означава спиране на цялата верига за доставки на военна техника и оръжия за ученията. Според информационната агенция AFP продължаването на прехвърлянето на американски войници за ученията от САЩ през германските летища е спряно. Това означава ефективно спиране на учението.

Странно е някак... НАТО няма ли разработени процедури за защита от бактериологично, радиационно и химическо оръжие? Всеки бил в казармата българин все още помни командата: „Газ! Пълен комплект... чорапи, ръкавици, наметало!“ и какви мероприятия по защита следваха. Носеха се в индивидуалния комплект и стриктно се спазваше за изрядността им. Хората се намираха в ограничени пространства с голяма плътност. Можеше да стане пожар, промишлена авария или... епидемия. Тренировки се провеждаха периодично за изправност на средствата за защита. Всички знаеха, че ако стане авария, те ще са най-екипирани и се чувстваха подготвени и обучени за действие, проверено в ученията.

Тук проличава и още една очевидна уязвимост за това ние в Европа да разчитаме само на атлантическата ни защита. При масова пандемия всеки континент се самоизолира. Америка от Европа, Европа от Америка, факт. Ще са ни необходими собствени ресурси, сили и средства, втори факт. Трети, неосъществен, но вече очевиден и нужен на нас европейците факт, организирането и създаването на собствени европейски структури и сили за защита и отбрана. Това е нашият си дом в него живеем заедно в радост и неволи, факт. Един хибрид ни го доказа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи