Вицепрезидентът Йотова: Българското общество в Албания е мост за двустранни инвестиции

Илияна Йотова подарява наицонален знак на България на българския почетен консул в Република Албания Селим Ходжай в знак на благодарност.

Албания. От специалния пратеник на "Труд"

Първият ден от визитата на вицепрезидентът Илияна Йотова в Албания завърши със среща с представители на българските дружества от Корча, Голо бърдо и Гора. След дискусия с албански депутати, с принос за приемането на Закона за българското малцинство и благодарствена реч към българския почетен консул в Албания Селим Ходжай, Йотова се срещна и с представители на българската общност.

Адела Пъшкова, временно управляваща посолството на Република България в Албания, приветства вицепрезидента Йотова, а преди да й даде думата, се обърна към присъстващите с уверението, че с всички български институции ще подкрепят българското малцинство в страната.

С първите си думи Йотова сподели, че изминалият ден е най-успешният от нейната кариера като вицепрезидент на България. „Оттук нататък националното малцинство ще има възможност за изучаване на майчин български език в средното училище, ще има право на излъчване на български програми в медиите, в радиото и електронните сайтове. С господин Рама (Еди Рама, министър-председателят на Албания, бел. ред.) сме на едно мнение, че е крайно време да се направят културни центрове в Тирана и съответно в София“, заяви Йотова. Вицепрезидентът бе категорична, че в рамките на по-малко от 12 часа са постигнати високи резултати. „Неслучайно тук присъства и г-н Ганчев (зам.-министърът на икономиката Любомир Ганчев, бел. ред), защото има много какво да се желае в икономическите връзки между двете страни.

„Когато има добра воля и съмишленици със съзнание на общ произход, накрая ще имаме добри резултати“, завърши Илияна Йотова.

Фисник Ходжа, председател на дружество „Наша гора“, коментира приемането на закона като исторически успех не само за българите, които живеят в Албания, но и за българските малцинства в разпръснати в други страни. „Ние имаме готовност да дадем всичко нужно от наша страна да постигнем най-добрите резултати за българите в Албания. Нещото, от което имаме най-много нужда, са учители по български език. В домовете например в Гора се говори български диалект, затова е нужно училище, в което ще може да се учи български език и литература“, коментира председателят на „Наша гора“.

Ервис Талюри, зам.-председател на Дружество за българо-албанско приятелство, разказа за българския си произход от страна на майка си, която е от село Връбник, а самият той е от град Билища. Сподели, че е завършил Софийска духовна семинария, където е научил добре българския език. В момента живее в България, но се занимавам с просветната дейност на българските малцинства в Албания. Според Талюри най-важни стъпки са промени в областта на образованието и икономиката.

„Пътувам постоянно до София, тя ми е като майчин град. Връзката ни с България е важна, в София се чувствам като у дома“, сподели Микел Цене, на 29 години от град Елбасан, завършил Националната спортната академия в София.

„Всичко, което съм постигнал в моя живот не е мое, а в чест на Република България“, споделя Сюлейман Муча, бивш възпитаник на Софийски университет, който в продължение на 25 години пътува между Тирана и София.

В българската общност в Албания е общо мнението, че един от най-важните проблеми на малцинството е издаването на български паспорт. По думите на представители на общността са редица случаите, когато документът се чака в продължение на повече от 4 години.

Йотова коментира проблема, уверявайки, че реформи ще има с цел съкратяване и ускоряване на процедурата.

В работната визита на вицепрезидента в Албания е предвидено посещение на гр. Кукъс, където Йотова ще се срещне с български представители. Следва посещение в село Оргьост, където вицепрезидентът ще разговаря с ученици, учители и представители на местното българско население.

В село Шишавец Йотова ще бъде посрещната от г-н Фисник Ходжа, председател на сдружение „Наша Гора“, където дискусията, за проблемите и нуждите на местното население, ще продължи.

Повод на посещението на Йотова в Албания стана законът, който правната комисия в албанския парламент включи включи в проектозакона за защита на малцинствата и българското малцинство.

„Едва месец след приемането на закона и ние вече сме тук готови за работа“, коментира Йотова.

Коментари

Задължително поле