Вицепрезидентът Йотова: Съхранението на българския език зад граница е условие за запазване на националната идентичност

Съхранението и разпространението на българския език зад граница е условие за запазване на българската идентичност. Предизвикателствата на съвремието и глобалният свят изискват държавна позиция в негова подкрепа. Това заяви днес вицепрезидентът Илияна Йотова на юбилейната годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Според нея политиката към българските училища извън граница не може да се изчерпи само с признание или финансови средства, необходими са диалог и ангажимент.

„Време е да помислим с отговорност за статута на тези училища, за условията на работа, за мотивирането на учителите, които не само се борят за запазване на българското самосъзнание и за разпространението на българската култура зад граница, но и са залог един ден техните ученици да се върнат в България“, каза вицепрезидентът.

Илияна Йотова се обърна към нашите сънародници, които живеят извън територията на страната. „Знам колко ви е трудно да пазите автентичния български дух и тази важна мисия никога не трябва да се забравя“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова изрази своята убеденост, че е наложително утвърждаването на българския език като матуритетен в страните, където живеят големи общности наши сънародници и приравняването му към общата европейска езикова рамка.

Вицепрезидентът подкрепи идеите за създаване на Институт за български език „Иван Вазов“ и за създаване на Национален комитет в подкрепа на петицията за признаване на българския език за матуритетен.

„Не трябва просто да имаме вярата, че нашите деца ще се върнат тук, а да обединим усилията на всички институции българският език да стигне до тях и да работим упорито за това, да имаме подготвен и успешен модел и условия, с които да ги посрещнем“, каза Илияна Йотова.

Конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина се проведе в СУ „Климент Охридски“ под надслов „10 години Асоциация на българските училища в чужбина – възродител и посланик на съвременна България по света 2007-2017“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България